Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Merkelová a tuniský premiér Džibálí vyzvali OSN na akciu voči Sýrii

Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Merkelová uviedla, že nemecká vláda viedla intenzívne rozhovory s Ruskom a Čínou, ktoré odmietli podporiť rezolúciu vyzývajúcu Asadov režim na ukončenie zásahov proti svojim oponentom.

Berlín 14. marca (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa dnes pridala k tuniskému premiérovi Hamádímu Džibálímu, ktorý vyzval OSN, aby podnikla kroky na ukončenie násilia v Sýrii.

Merkelová po rozhovoroch s Džibálím v Berlíne na spoločnej tlačovej konferencii apelovala na Bezpečnostnú radu OSN, aby vyjadrila jasný a pevný postoj proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada a proti potláčaniu povstania v krajine.

"To, čo chýba, je jasné vyhlásenie Bezpečnostnej rady OSN," povedala Merkelová. Dodala, že to isté chce aj Liga arabských štátov (LAŠ).

Džibálí povedal, že jeho krajina opakovane vyzývala na medzinárodnú akciu, ktorá by donútila sýrsky režim, aby skoncoval s násilím.

"Krajiny sa dožadujú svojich práv," povedal tuniský líder.

Merkelová uviedla, že nemecká vláda viedla intenzívne rozhovory s Ruskom a Čínou, ktoré odmietli podporiť rezolúciu vyzývajúcu Asadov režim na ukončenie zásahov proti svojim oponentom. Počet obetí totiž neustále rastie.

OSN spolu so západnými a arabskými krajinami tvrdí, že sýrska vláda má na svedomí už vyše 8000 ľudských životov. Odporcovia režimu vyšli do ulíc po celej Sýrii vlani, keď ich inšpirovala takzvaná arabská jar v ostatných častiach Blízkeho východu.