Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Merkelová: EÚ musí po brexite zvýšiť svoju konkurencieschopnosť

Na archívnej snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Merkelová zároveň dodala: Budeme pracovať do poslednej minúty za odchod Británie z EÚ na základe dohody.

Berlín 15. októbra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok vyhlásila, že Európska únia musí zvýšiť svoju konkurencieschopnosť, keďže Británia sa po brexite stane jej novým konkurentom. Informovala o tom agentúra AFP.

"Jedna vec je istá: z Británie sa vyvinie ďalší konkurent na prahu Európy. A preto bude EÚ stáť pred výzvou, aby sa stala konkurencieschopnejšou a prevzala geopolitickú zodpovednosť," povedala Merkelová na stretnutí vedúcich pracovníkov v oblasti strojárstva.

Ako napísala agentúra AP, Merkelová rokovanie o brexite označila za "veľmi, veľmi komplikované" a za "zlučovanie nezlučiteľného". Narážala pritom na zložitosť situácie súvisiacej s tzv. írskou poistkou. Tá je hlavným problémom brániacim v uzavretí dohody medzi Britániou a EÚ aj podľa hlavného vyjednávača EÚ pre brexit Michela Barniera. Londýn a Brusel sa totiž zatiaľ nevedia dohodnúť na obojstranne prijateľnom scenári, ktorý by po brexite zabránil vzniku fyzickej hranice medzi britskou provinciou Severné Írsko a Írskou republikou ako členom EÚ.

Merkelová zároveň dodala: "Budeme pracovať do poslednej minúty za odchod Británie z EÚ na základe dohody." Európska únia je však podľa jej slov pripravená aj na brexit bez dohody.

Britský premiér Boris Johnson opakuje, že Británia vystúpi z Únie 31. októbra bez ohľadu na to, či sa dovtedy podarí dohodnúť podmienky odchodu, alebo nie. Zákon prijatý britským parlamentom pritom vyžaduje, aby premiér v prípade nedosiahnutia dohody do 19. októbra požiadal Brusel o odklad brexitu.