Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Angela Merkelová odsúdila používanie násilia a prejavov nenávisti

Na archívnej snímke Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

A. Merkelová v stredu v parlamente povedala, že chápe, že mnohí sa obávajú násilných trestných činov spáchaných migrantmi v dôsledku vraždy Nemca v Chemnitzi.

Berlín 12. septembra (TASR) - Obavy Nemcov v súvislosti s útokmi páchanými migrantmi nemecká kancelárka Angela Merkelová berie vážne - pre prejavy nenávisti, sympatie s nacizmom alebo násilie ako reakciu na ne však podľa jej slov ospravedlnenie "neexistuje", píše agentúra AP.

Merkelová v stredu v parlamente povedala, že chápe, že mnohí sa obávajú násilných trestných činov spáchaných migrantmi v dôsledku vraždy Nemca v Chemnitzi.

Demonštrácie prívržencov krajnej pravice, ktoré vo východonemeckom Chemnitzi vypukli po tomto zločine, však rezolútne odsúdila. Na týchto demonštráciách prívrženci neonacizmu hajlovali, niekoľko cudzincov utrpelo zranenia a zamaskovaní páchatelia tam napadli aj židovskú reštauráciu, pripomenula AP.

"Neexistuje ospravedlnenie alebo odôvodnenie nenávisti, používania násilia, nacistických symbolov a nepriateľstva voči ľuďom, ktorí vyzerajú odlišne," zdôraznila.

Masové nepokoje a protesty v saskom Chemnitzi nasledovali krátko po zabití 35-ročného Nemca s kubánskymi koreňmi, z ktorého sú podozriví utečenci z krajín Blízkeho a Stredného východu.