Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Merkelová žiali nad stratou Giscarda d'Estainga

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Sústrasť v súvislosti s úmrtím francúzskeho exprezidenta d'Estainga vyjadril vo štvrtok na Twitteri aj slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Berlín 3. decembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vzdala vo štvrtok poctu bývalému francúzskemu prezidentovi Valérymu Giscardovi d'Estaingovi, ktorý zomrel vo veku 94 rokov v stredu neskoro večer. Merkelová smúti nad stratou priateľa Nemecka a "veľkého Európana", citovala z odkazu na Twitteri tlačová agentúra AFP.

"Vo Valérym Giscardovi d'Estaingovi malo Francúzsko štátnika a Nemecko priateľa a my všetci sme prišli o veľkého Európana," uviedla kancelárka v tvíte, ktorý poslal jej hovorca Steffen Seibert.

"Som stále vďačná za skvelé rozhovory s ním a v myšlienkach som s jeho rodinou," dodala Merkelová v tvíte.

Exprezident, ktorého v posledných mesiacoch niekoľkokrát hospitalizovali v nemocnici pre problémy so srdcom, zomrel "obklopený rodinou" v rodinnom dome vo francúzskom departemente Loire, uviedla jeho rodina vo vyhlásení. "Jeho zdravotný stav sa zhoršil a zomrel na následky (choroby) COVID-19," píše sa vo vyhlásení s tým, že exprezidenta podľa jeho želania pochovajú na súkromnom obrade.

Sústrasť v súvislosti s úmrtím francúzskeho exprezidenta d'Estainga vyjadril vo štvrtok na Twitteri aj slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. "Bojovník francúzskeho hnutia odporu (Résistance) a veľký štátnik. Naša Európska únia mu dlží veľa," napísal.