Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Michail Gorbačov varuje pred novými pretekmi v jadrovom zbrojení

Bývalý sovietsky líder Michail Gorbačov. Foto: TASR/AP

Spoločné rokovania amerického prezidenta Ronalda Reagana a bývalého ruského vodcu viedli k skončeniu politiky konfrontácie a k pádu Berlínskeho múru v Nemecku v roku 1989 i rozpadu ZSSR v roku 1991.

Moskva 7. decembra (TASR) - Posledný vodca bývalého Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov vyhlásil, že svet vstupuje do nových pretekov v jadrovom zbrojení pripomínajúcich súperenie veľmocí v časoch studenej vojny, na konci ktorej sa práve on veľkou mierou podieľal.

Gorbačov sa v dnes zverejnenom rozhovore pre noviny Moscow Times posťažoval najmä na pomalé tempo znižovania arzenálu jadrových zbraní, ako i na objavenie sa nových jadrových mocností, najmä Severnej Kórey.

"Nemôžeme zabudnúť na stanovený cieľ, ktorým je svet bez jadrových zbraní," povedal podľa agentúry AP Gorbačov.

Rozhovor s bývalým generálnym tajomníkom Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu, ktorý v roku 1990 získal Nobelovu cenu za mier, sa uskutočnil pri príležitosti 25. výročia podpísania Zmluvy o likvidácii rakiet kratšieho a stredného doletu (INF) medzi Gorbačovom a vtedajším americkým prezidentom Ronaldom Reaganom.

Spoločné rokovania Reagana a Gorbačova v konečnom dôsledku viedli k skončeniu politiky konfrontácie a k pádu Berlínskeho múru v Nemecku v roku 1989 i rozpadu ZSSR v roku 1991.