Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Minister Sikorski odsúdil podpaľačský útok na varšavskú synagógu

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. Foto: TASR/AP

Sikorsky na sieti X neuviedol, kto by mohol byť za útokom proti synagóge na 20. výročie vstupu Poľska so Európskej únii.

Varšava 1. mája (TASR) - Poľský minister zahraničných vecí v stredu odsúdil pokus o podpaľačský útok na varšavskú synagógu. Na sociálnej sieti X s odvolaním sa na hlavného rabína krajiny napísal, "niekto sa pokúsil podpáliť Nozykovu synagógu molotovovým kokteilom". "Vďaka Bohu, že sa nikomu nič nestalo," dodal minister. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Reportér agentúry AFP synagógu navštívil a cez okno videl čiernu škvrnu, ktorú zrejme spôsobili plamene. K väčším škodám na synagóge však nedošlo. Poľského hlavného rabína Michaela Schudricha sa nepodarilo bezprostredne kontaktovať. Varšavská polícia uviedla, že na mieste má vyšetrovateľov.

Sikorsky na sieti X neuviedol, kto by mohol byť za útokom proti synagóge na 20. výročie vstupu Poľska so Európskej únii. "Možno tí istí, ktorí načmárali Dávidove hviezdy v Paríži?" dodal.

Francúzski prokurátori začali vyšetrovanie po tom, čo bolo v októbri na budovách v Paríži načmáraných niekoľko desiatok židovských symbolov v dôsledku vojny Izraela proti Hamasu v Pásme Gazy. Oficiálny francúzsky zdroj sa domnieva, že za vandalizmom boli ruské bezpečnostné služby, ale Rusko akúkoľvek účasť poprelo.