Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Zahraničie

Minister Žiga na konferencii v Riu rokoval o problematike vôd

Peter Žiga Foto: TASR/AP

Slovenský minister sa v Riu stretol tiež so zástupcom Svetového environmentálneho fondu Ivanom Závadským.

Rio de Janeiro 22. júna (TASR) - Problematika vôd bola témou rokovaní slovenského ministra životného prostredia Petra Žigu na konferencii OSN o trvalo udržateľnom rozvoji (Rio+20) v Brazílii, kde sa stretol s výkonným tajomníkom Európskej hospodárskej komisie (EHK) OSN Svenom Alkalajom.

Žiga a Alkalaj diskutovali aj o možnosti predĺženia pôsobenia Medzinárodného centra na hodnotenie vôd (IWAC) na Slovensku. Či sa tak stane, bude známe po podpise memoranda ešte počas tohto roku. IWAC by potom pôsobil na Slovensku až do roku 2015.

Slovenský šéf rezortu životného prostredia na stretnutí s Alkalajom zdôraznil pozitívny prístup SR k problematike vôd, čo je jednou z environmentálnych priorít Slovenska.

EHK OSN má záujem o predĺženie pôsobenia IWAC na Slovensku aj na ďalšie obdobie. Tento záujem potvrdila tajomníčka Dohovoru o vodách Francesca Bernardiniová pri svojej návšteve v SR v máji tohto roku. Odporučil to i vtedajší výkonný tajomník EHK OSN Ján Kubiš.

Slovenský minister sa v Riu stretol tiež so zástupcom Svetového environmentálneho fondu (GEF) Ivanom Závadským, s ktorým prediskutovali možnú spoluprácu v budúcnosti.

Počas dnešného, záverečného dňa konferencie vystúpi Žiga s prejavom, ktorý bude venovaný tomu, ako nájsť vhodnú rovnováhu medzi hospodárskym rozvojom a ochranou vzácnych prírodných zdrojov.

Podľa slovenského ministra ponúka predstava zelenej ekonomiky - v spojení s konkrétnymi a špecifickými opatreniami - jedinečnú príležitosť na zabezpečenie hospodárskeho rozvoja, založeného na racionálnom využití zdrojov. To zároveň umožňuje riešiť sociálne otázky, hlavne posilniť tvorbu pracovných miest.