Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ministri obrany Ruska a Turecka diskutovali o Sýrii

Minister obrany Turecka Hulusi Akar, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Predstaviteľ ruského ministerstva zahraničných vecí Nikolaj Burcev v stredu uviedol, že približne 11 miliónov Sýrčanov je možné v súčasnosti považovať za nútene vysídlené osoby.

Moskva 17. augusta (TASR) - Aktuálne otázky regionálnej bezpečnosti, situácia v Sýrii a bilaterálna spolupráca v obrannom sektore boli predmetom piatkových rokovaní ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a jeho tureckého rezortného partnera Hulusiho Akara v Moskve.

"Stretnutie bolo konštruktívne," uviedlo ruské ministerstvo obrany. "Osobitná pozornosť sa venovala diskusii o spôsoboch rýchleho vyriešenia humanitárnej situácie v Sýrii vrátane návratu utečencov," dodal ruský rezort obrany vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra TASS.

Predstaviteľ ruského ministerstva zahraničných vecí Nikolaj Burcev v stredu uviedol, že približne 11 miliónov Sýrčanov je možné v súčasnosti považovať za nútene vysídlené osoby. Z nich asi šesť miliónov sú vnútorne vysídlené osoby. Tieto údaje poskytol ruskému rezortu Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), poznamenal Burcev.

UNHCR sa podľa neho domnieva, že bezpečný návrat Sýrčanov do svojich domovov "sa môže stať kľúčovým bodom zvyšovania dôvery a katalýzou masového návratu utečencov zo zahraničia".

Otázka návratu sýrskych utečencov sa dostala do popredia po summite prezidentov Ruska a USA Vladimira Putina a Donalda Trumpa, ktorý sa konal vo fínskej metropole Helsinki 16. júla.