Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Mjanmarsko a OSN podpísali dohodu - deti už nebudú slúžiť v armáde

Mjanmarské deti idú do školy Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vo svojej výročnej správe pre Bezpečnostnú radu OSN pravidelne kritizoval Mjanmarsko za porušovanie práv detí, ktoré verbovali do armády v oblastiach konfliktu.

Rangún 27. júna (TASR) - Mjanmarská vláda dnes podpísala s Organizáciou Spojených národov akčný plán ukončenia náboru maloletých do ozbrojených síl krajiny a prepustenia všetkých detských vojakov z armády.

Dohodu v mjanmarskom hlavnom meste Nepjito podpísali generálmajor Ngwe Thein, stály koordinátor OSN v Mjanmarsku Ašok Nigan a predstaviteľ Detského fondu OSN (UNICEF) Rameš Šrestha.

"Teraz sa začína to najdôležitejšie, zabezpečiť prepustenie detí z armády čo možno najskôr a vrátiť ich do ich rodín a obcí a postarať sa o podporu toho, že sa budú mať dobre, budú chodiť do školy a budú mať z čoho žiť," dodal predstaviteľ UNICEF.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vo svojej výročnej správe pre Bezpečnostnú radu OSN pravidelne kritizoval Mjanmarsko za porušovanie práv detí, ktorých verbovalo do armády v oblastiach konfliktu. OSN špecificky menovala armádu a sedem povstaleckých skupín, ktoré bojujú s armádou o autonómiu svojich tradičných území už takmer 60 rokov. OSN považuje menovaných za "neúmorných páchateľov", pretože ich mená opakuje už vyše päť rokov.

Dohoda, ktorú OSN uzavrela dnes s armádou, vyzýva na monitorovanie situácie medzinárodnou organizáciou a zavedenie reintegračných programov pre detských vojakov.

Mjanmarsko bolo pod vojenskou vládou v rokoch 1962 až 2010. Od marca 2011 vládne v krajine volená vláda.