Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Mjanmarsko vyzvalo političku Su Ťij, aby nenazývala krajinu Barma

Foto: TASR/AP

Bývalí vojenskí vládcovia v krajine zmenili názov Barma zaužívaný v angličtine na Mjanmarsko v roku 1989, oficiálne preto, aby lepšie odrážal národnostnú rôznorodosť v krajine.

Rangún 29. júna (TASR) - Mjanmarsko prežíva za posledný rok dramatické zmeny, ale jedna vec sa v najbližšom čase nezmení - názov krajiny.

Úrady v juhovýchodnom ázijskom štáte dnes vydali ostré varovanie pre opozičnú líderku Aun Schan Su Ťij, aby táto bývalá politická väzenkyňa a v súčasnosti poslankyňa prestala nazývať krajinu "Barma". Upozornili ju, že namiesto toho má používať v ústave zakotvený názov Republika Mjanmarský zväz (skrátený tvar Mjanmarsko).

Bývalí vojenskí vládcovia v krajine zmenili názov Barma zaužívaný v angličtine na Mjanmarsko v roku 1989, oficiálne preto, aby lepšie odrážal národnostnú rôznorodosť v krajine. Termín Barma poukazuje na Barmčanov, dominantný národ v krajine, a vylučuje národnostné menšiny. Odporcovia režimu a emigrantské organizácie z celej škály národnostných skupín - ako aj zahraničné vlády vrátane USA - však trvali na používaní názvu Barma ako forme protestu a vzdoru proti nedemokratickému režimu, ktorý dlho pokladali za nelegitímny.

Mjanmarská volebná komisia, ktorá má na starosti zákony zaoberajúce sa politickými stranami, zverejnila sťažnosť v štátnom denníku Nové svetlo Mjanmarska. Vo vyhlásení sa uvádzalo, že líderka Su Ťij počas svojej historickej cesty po Thajsku a Európe v posledných týždňoch opakovane označovala krajinu ako Barma. Vo vyhlásení sa ďalej nachádzalo varovanie, že ona a jej strana Liga za demokraciu musia "rešpektovať ústavu" a používať správny názov.

Nie je jasné, či z neuposlúchnutia vyplývajú aj nejaké právne následky.

Hovorca strany Su Ťijovej zareagoval, že sťažnosť komisie je neopodstatnená. "Nazývanie krajiny Barma sa nerovná nerešpektovaniu ústavy," dodal.

V oficiálnom štátnom jazyku sa krajina a jej ľud nazývajú Mjanmarsko, Mjanmarčania.