Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Mjanmarských utečencov vracia Bangladéš späť, čakajú v člnoch na rieke

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov má informácie, že na palube člnov sa nachádzajú ženy, deti a ranení.

Ženeva 15. júna (TASR) - Neznámy počet ľudí, unikajúcich pred násilím v západomjanmarskej oblasti Jakchain, sa plaví na člnoch na rieke Naf a niekoľkých už bangladéšske úrady vrátili späť. Informoval o tom dnes Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

"Úrad má dôveryhodné správy z prvej ruky o člnoch s mjanmarskými utečencami, ktorým nedovolili dostať sa na bangladéšske územie. Správy uvádzajú, že na palube člnov sa nachádzajú ženy, deti a ranení," uviedol UNHCR vo vyhlásení.

Hovorca úradu OSN Andrej Mahecic povedal na tlačovom brífingu vo švajčiarskej Ženeve: "Vracajú ich späť. Niektorí boli už dosť blízko, pretože sa im snažili pomôcť miestni obyvatelia."

Utečenci, ktorí sú v člnoch na rieke, zúfalo potrebujú vodu, stravu a lekársku starostlivosť, vysvetlil Mahecic. "Vedieme rozhovory s bangladéšskymi úradmi. Dúfame, že Bangladéš, v súlade s jeho dlhou tradíciou pohostinnosti voči mjanmarskému ľudu, umožní týmto ľuďom vstup do bezpečia a poskytne im pomoc," dodal hovorca.

V dvoch táboroch v bangladéšskom meste Cox's Bazaar sa už nachádza približne 30.000 moslimských utečencov z oblasti Jakchain.

Ďalšie desaťtisíce moslimov a etnických budhistov, ktorých vyhnali z domovov najhoršie náboženské zrážky za posledné roky, sa vo štvrtok nachádzali aj na severozápade Mjanmarska. Súrne potrebujú potraviny, vodu a prístrešky.

Predstavitelia OSN, ktorým sa tento týždeň podarilo dostať do oblasti Jakchain, videli v pohraničných oblastiach, zasiahnutých nedávnymi násilnými nepokojmi, množstvo "tlejúcich dedín".