Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Mládež si na stretnutí v Osvienčime pripomenula hrôzy holokaustu

Osvienčim Foto: TASR/Adriána Antošková

Medzinárodné stretnutie prilákalo mladých zo Slovenska, Česka, Talianska, Poľska, Rumunska, Ruska, Ukrajiny a Maďarska.

Bratislava/Osvienčim 22. septembra (TASR) - V koncentračnom tábore Osvienčim-Brezinka v piatok (21. 9.) vyvrcholila púť mladých zo strednej a východnej Európy. Jej cieľom bolo povedať nie antisemitizmu, antigitanizmu a akémukoľvek rasizmu.

"Okolo 1500 mladých ľudí prechádzalo v prekvapivom a dojemnom tichu takmer hodinu pred pamätnými tabuľami, ktoré pripomínajú kalváriu dvadsiateho storočia," uviedol Erik Kapsdorfer z Komunity Sant'Egidio, ktorá medzinárodné stretnutie Mladí Európania za svet bez násilia organizuje.

Dodal, že osem mladých ľudí, ktorí zastupovali krajiny zúčastnené na stretnutí, položilo vence - jeden pred pamätnú tabuľu židovských obetí a druhý pred pamätnú tabuľu rómskych a sintských obetí.

Popoludní sa mládež presunula do vyhladzovacieho tábora, prechádzala pod oblúkom neslávne známej veže v Osvienčime-Brezinke, odkiaľ vyšiel sprievod za zvukov skladby Rekviem pre Osvienčim od Krzysztofa Pendereckiého. Zástup sa vinul pozdĺž rampy, ktorá bola poslednou zastávkou pre mnohých mladých, starých, detí a chorých, žien a mužov, ktorí v čase 2. svetovej vojny v dobytčích vagónoch prišli do tábora smrti.

"Po tých istých cestách, ktorými prišli pred 70 rokmi do Osvienčimu ich rovesníci zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Ukrajiny, Ruska, putovali teraz mladí do Brezinky, aby si uctili pamiatku obetí násilia a aby začali budovať inú budúcnosť pre Európu, budúcnosť v mieri," doplnil Kapsdorfer. Počas pietneho aktu v ôsmich jazykoch predniesli výzvu Nový horizont ľudskosti pre naše krajiny.

Medzinárodné stretnutie mladých zo Slovenska, Česka, Talianska, Poľska, Rumunska, Ruska, Ukrajiny a Maďarska sa koná v Osvienčime a Krakove od 20. do 23. septembra.

Súčasťou programu boli aj prednášky ľudí, ktorí prežili holokaust. "Videl som veľa utrpenia a veľa som vytrpel," povedal Zeev Tibi Rama, ktorý prežil vyhladzovací tábor Osvienčim-Brezinka. "Nepoznám slovo odplata ani slovo nenávisť. V ľuďoch hľadám človeka bez toho, aby som ho vopred odsudzoval alebo ním opovrhoval. Vy mladí musíte vytvoriť lepšiu spoločnosť. Prišiel váš čas, aby ste vytvorili ľudskejší svet," odkázal mladým.