Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Moldavsko a Ukrajina odmietli tvrdenie Podnesterska o dronovom útoku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Moldavsko v nedeľu odmietlo tvrdenie proruských separatistických predstaviteľov o tom, že výbuch v odštiepeneckom regióne Podnestersko zrejme spôsobil dron z Ukrajiny.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kišiňov 18. marca (TASR) – Moldavsko v nedeľu odmietlo tvrdenie proruských separatistických predstaviteľov o tom, že výbuch v odštiepeneckom regióne Podnestersko zrejme spôsobil dron z Ukrajiny. Kyjev označil incident za provokáciu Ruska. TASR informácie prevzala od agentúry AFP.

Podnesterské úrady predtým oznámili, že na tamojšej vojenskej základni v Tiraspole došlo v nedeľu k výbuchu a následnému požiaru. Tvrdili tiež, že explóziu pravdepodobne spôsobil dron vypustený z Odeskej oblasti na Ukrajine.

Pri incidente podľa separatistov neutrpel nikto zranenia. V prípade sa začalo trestné stíhanie.

Moldavsko však v reakcii uviedlo, že žiaden útok potvrdiť nemôže. "Úrady v Kišiňove v kontakte s ukrajinskou stranou útok na podnesterský región nepotvrdzujú," uviedol moldavský úrad pre reintegráciu. "Po preskúmaní videozáberov a výmene informácií oznamujeme, že uvedený incident je pokusom vyvolať strach a paniku v regióne."

"Rusi sa snažia vykonávať provokácie a manipulovať informačný priestor šírením falošných informácií," uviedol ukrajinský úrad, ktorý sa zaoberá dezinformáciami.

Moskva sa k prípadu zatiaľ nevyjadrila.

Koncom februára Podnestersko požiadalo Rusko o "ochranu". V roku 2006 separatisti vypísali referendum o pripojení k Rusku, v ktorom väčšina zúčastnených hlasovala za.

Samozvaná Podnesterská republika sa nachádza prevažne na ľavom brehu Dnestra pri hraniciach s Ukrajinou. V marci 1992 vypukla krátka vojna medzi separatistami a prozápadnou moldavskou vládou, ktorá si vyžiadala stovky mŕtvych. Od roku 1995 sa v regióne nachádza okolo 1500 ruských vojakov. Väčšina z odhadovaných 465.000 obyvateľov hovorí po rusky a mnohí z nich majú aj moldavské, ruské či ukrajinské občianstvo.