Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Moldavsko víta rozhodnutie EÚ otvoriť rokovania o vstupe do bloku

Na archívnej snímke moldavská prezidentka Maia Sanduová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Lídri na summite v Bruseli rozhodli aj o otvorení prístupových rokovaní s Ukrajinou.

Kišiňov 14. decembra (TASR) - Moldavská prezidentka Maia Sanduová vo štvrtok privítala rozhodnutie lídrov Európskej únie otvoriť prístupové rokovania aj s Moldavskom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Moldavsko dnes otvára novú kapitolu, pretože EÚ schválila (otvorenie) prístupových rokovaní. Dnes cítime vrelé objatie Európy. Ďakujeme vám za podporu a vieru v našu cestu," napísala Sanduová na sociálnej sieti X.

Lídri na summite v Bruseli rozhodli aj o otvorení prístupových rokovaní s Ukrajinou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj toto rozhodnutie privítal s tým, že ide o víťazstvo Ukrajiny. Zároveň zablahoželal Moldavsku aj tamojšej prezidentke. "Dejiny tvoria tí, ktorí sa neunavia bojovať za slobodu," napísal na sociálnej sieti.

Gruzínsku bol na summite Európskej rady v Bruseli udelený štatút kandidátskej krajiny. Podľa prezidentky Salome Zurabišviliovej je tento krok "významným míľnikom" pre Gruzínsko aj "európsku rodinu".

"Neochvejná vôľa gruzínskeho národa prehovorila a viedla k zaslúženému získaniu kandidátskeho štatútu," napísala Zurabišviliová na sociálnej sieti X.

Rozhodnutie o otvorení prístupových rokovaní s Ukrajinou bolo prijaté aj napriek avizovanému vetu maďarského premiéra Viktora Orbána. Maďarsko sa podľa slov Orbána na tomto "zlom rozhodnutím" nezúčastnilo.

Vysokopostavení európsky diplomat pre novinárov uviedol, že Európska rada prijala rozhodnutie, "proti ktorému nevzniesol námietku žiadny člen Európskej rady".