Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Moskva ochranu Podnesterska označila za prioritu

Na archívnej snímke budova Najvyššieho sovietu PMR v Tiraspole. Foto: TASR - Igor Cvečka

Moldavská vláda požiadavku podnesterského parlamentu odmietla a označila ju za propagandistické vyhlásenie, uviedol na sociálnej sieti Telegram moldavský vicepremiér Oleg Serebrian.

Moskva 28. februára (TASR) - Rusko v stredu oznámilo, že jeho prioritou je ochrana obyvateľov Podnesterska, ktoré v ten istý deň požiadalo Moskvu o ochranu pred tlakom Moldavska. Kišiňov požiadavku svojho odštiepeneckého regiónu označil za propagandistické vyhlásenia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Ochrana záujmov obyvateľov Podnesterska, našich krajanov, je jedna z priorít," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Moldavská vláda v stredu požiadavku podnesterského parlamentu odmietla a označila ju za propagandistické vyhlásenie, uviedol na sociálnej sieti Telegram moldavský vicepremiér Oleg Serebrian. Vláda tiež podľa jeho slov pripomenula, že región Podnestersko má prínos z politiky mierovej a bezpečnostnej politiky a hospodárskej integrácie s Európskou úniou.

Podnesterská republika sa nachádza na juhozápade Moldavska pri hraniciach s Ukrajinou. V roku 1992 vyhlásila nezávislosť, medzinárodne však nebola uznaná a je považovaná za súčasť Moldavska.