Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Moskva povedala Soulu, že vstup do vzdušného priestoru nebol úmyselný

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany začne v tejto veci vyšetrovanie a podnikne všetky nevyhnutné kroky.

Soul 24. júla (TASR) - Rusko oznámilo Južnej Kórei, že narušenie vzdušného priestoru jedným z jeho vojenských lietadiel nebolo úmyselné a pravdepodobne ho spôsobila technická porucha. S odvolaním sa na informácie z prezidentskej kancelárie v Soule to v stredu uviedla juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Ruské vojenské lietadlo, na ktoré Južná Kórea vystrelila varovné strely v dôsledku vstupu do juhokórejského vzdušného priestoru, "vstúpilo do oblasti, ktorá nebola naplánovaná z dôvodu poruchy zariadenia", podľa prezidentskej kancelárie to v utorok povedal predstaviteľ ruskej armády činiteľovi juhokórejského ministerstva obrany.

Rusko vyjadrilo v súvislosti s posledným incidentom "hlbokú ľútosť" a uviedlo, že vstup lietadla do oblastí, do ktorých nemalo v pláne ísť, spôsobil pravdepodobne technický problém.

Dodal, že ruské ministerstvo obrany začne v tejto veci vyšetrovanie a podnikne všetky nevyhnutné kroky.

Južná Kórea informovala, že jej stíhacie lietadlá vypálili v utorok 360 varovných výstrelov po tom, ako ruské vojenské lietadlo narušilo jej vzdušný priestor. Išlo o prvý takýto incident medzi oboma krajinami.

Rusko pôvodne poprelo narušenie juhokórejského vzdušného priestoru ruskými lietadlami, ktoré podľa vyjadrení Moskvy vykonávali v utorok nad medzinárodnými vodami naplánované cvičenia.

Južná Kórea odmietla japonské územné nároky na ostrovy Tokdo


Ministerstvo obrany Južnej Kórey v stredu odmietlo obnovené územné nároky Japonska na Kóreou kontrolované ostrovy v Japonskom mori, ktoré Japonsko nazýva Takešima a Kórea Tokdo. Informovala o tom agentúra Jonhap.

Ruské lietadlo v utorok narušilo juhokórejský vzdušný priestor neďaleko týchto ostrovov, čo spôsobilo napätie medzi oboma krajinami, pripomína Jonhap. Stíhačky Južnej Kórey vystrelili na lietadlo varovné strely.

Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga tvrdil, že ruské lietadlo narušilo i vzdušný priestor Japonska. Tokio takisto podalo v súvislosti s incidentom protest. Juhokórejské ministerstvo obrany japonské nároky na ostrovy odmietlo.

"Keďže Tokdo je naše územie historicky, geograficky i podľa medzinárodného práva, jasne dávame najavo, že budeme prísne reagovať na akékoľvek vonkajšie vniknutie do oblasti Tokda," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva obrany.

Šéf juhokórejského Národného bezpečnostného úradu Čong Ui-jong v utorok varoval Rusko pred vážnymi dôsledkami v prípade opätovného narušenia vzdušného priestoru.