Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Moslimskí Rohingovia sú údajne proti nútenej repatriácii

Príslušníci moslimskej menšiny Rohingov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Repatriácia by sa mala začať vo štvrtok.

Cox's Bazar 20. augusta (TASR) - Predstavitelia Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a bangladéšska vláda uviedli, že moslimskí Rohingovia, ktorí utiekli do Bangladéša, sa nechcú vrátiť späť do Mjanmarska. Informácie priniesla v utorok agentúra AP.

Bangladéšsky komisár pre utečencov Abul Kalam uviedol, že len 21 z celkovo 1056 rodín, ktorým bola nariadená repatriácia, predložilo potrebné formuláre a komunikovalo s úradmi o tom, či sa chcú vrátiť do Mjanmarska. Ako zdôraznil, všetky pritom potvrdili, že sa vrátiť nechcú. Repatriácia by sa mala začať vo štvrtok.

Ako pripomenula AP, podobný pokus týkajúci sa návratu utečencov tejto menšiny z vlaňajška stroskotal, keďže utečenci sa nechceli vrátiť dobrovoľne, čo bola podmienka, na ktorej sa dohodli Bangladéš s Mjanmarskom.

V utečeneckých táboroch v Bangladéši žije viac než 700.000 Rohingov, ktorí tam ušli pred dvoma rokmi z Mjanmarska v dôsledku násilností a rozsiahleho porušovania svojich ľudských práv zo strany miestnej armády.