Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Muž s nožom zranil vo Švajčiarsku viacerých ľudí, polícia ho zadržala

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

K incidentu došlo v meste Zofingen, približne 60 kilometrov západne od Zürichu.

Ženeva 15. mája (TASR) - Pri útoku nožom na severe Švajčiarska utrpeli v stredu zranenia viaceré osoby. Polícia páchateľa zadržala, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

K incidentu došlo v meste Zofingen, približne 60 kilometrov západne od Zürichu.

Útočník sa podľa vyhlásenia polície najprv vrhol na okoloidúceho na miestnej železničnej stanici, potom zranil niekoľko ľudí zdanlivo náhodne, než vošiel do budovy.

Po dvoch hodinách vyjednávania so špecializovaným tímom ho polícia zadržala. Páchateľ je tiež medzi zranenými, ich presný počet však švajčiarske úrady nespresnili, dodáva AFP.


TASR v tejto súvislosti prináša výberovú chronológiu útokov nožom v Európe od roku 2020.




2020

3. januára - Bezpečnostné zložky zastrelili muža, ktorý vo francúzskom meste Villejuif pobodal niekoľko ľudí.

16. januára - V nemocnici v stredočeskom meste Slaný sa 71-ročný pacient začal po dvoch dňoch hospitalizácie sebapoškodzovať a s nožom v ruke ohrozoval zdravotníkov. Nemocničná ochranka ho postrelila.

2. februára - Belgickí policajti postrelili ženu, ktorá v meste Gent zaútočila nožom na chodcov, pričom zranila dvoch ľudí.

4. apríla - Dve obete na životoch a šesť zranených si vyžiadal útok nožom, ktorý sa odohral v obchodnom centre a na ulici vo francúzskom meste Romans-sur-Isere. Muž bol obvinený z vraždy spojenej s teroristickým činom, konal sám.

29. apríla - Skupina mužov zaútočila v nemeckom meste Hanau nožmi na okoloidúcich, pričom spôsobila zranenia štyrom osobám.

21. mája - Šesť ľudí zranil nožom v rakúskom kúpeľnom meste Baden 19-ročný mladík. Jeho čin bol výsledkom osobných problémov.

21. júna - Traja ľudia prišli o život a traja utrpeli vážne zranenia pri útoku nožom v centre anglického mesta Reading. Zadržaný bol 25-ročný líbyjský uchádzač o azyl. Polícia vyhlásila útok za čin osamelého teroristu.

26. júna - Útočník zranil nožom v centre škótskeho Glasgowa šesť ľudí a pri následnom zákroku ho smrteľne postrelili policajti.

13. augusta - Dvaja ľudia utrpeli bodné zranenia pri incidente v nórskom meste Bergen. Útočníčku následne zadržala polícia.

6. septembra - Jedného mŕtveho a sedem pobodaných, z toho dvoch ťažko zranených, si vyžiadala séria incidentov, ku ktorým došlo v anglickom meste Birmingham.

25. septembra - Dvaja ľudia utrpeli zranenia pri útoku nožom neďaleko bývalej redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži. K útoku došlo v čase, keď prebiehal súdny proces s komplicmi útočníkov na redakciu Charlie Hebdo, ktorí v januári 2015 zabili 12 ľudí.


2021

25. júna - V bavorskom meste Würzburg usmrtil nožom 24-ročný Somálčan troch ľudí a šiestich ďalších zranil. Podľa nemeckých vyšetrovateľov motívom útoku páchateľa, ktorý žije v Nemecku od roku 2015, bol islamský extrémizmus.

28. júna - V nemeckom meste Erfurt zaútočil nožom neznámy muž, ktorý ťažko zranil dve osoby a z miesta činu ušiel. Polícia ešte v ten deň zadržala podozrivého. Bol ním 32-ročný, už v minulosti známy svojimi násilnými činmi.

7. júla -
Štyria ľudia utrpeli zranenia pri útoku nožom, ku ktorému došlo na predmestí Atén. Muž útočil na náhodných okoloidúcich pred potravinami.

4. septembra - Dve osoby zranil v berlínskej štvrti Wilmersdorf 29-ročný Afganec, ktorého následne zadržali. Obe obete utrpeli vážne bodné zranenia.

6. novembra - Štyria ľudia utrpeli zranenia pri útoku nožom vo vlaku v Bavorsku. Privolaní policajti zadržali 27-ročného muža, voči ktorému začala nemecká prokuratúra vyšetrovanie z možného činu islamistického terorizmu.

5. októbra - Jeden muž prišiel o život a ďalšie dve osoby utrpeli zranenia po útoku nožom v obci Walton Cardiff v grófstve Gloucestershire na juhozápade Anglicka.


2022


13. mája - Neďaleko západonemeckého mesta Aachen zaútočil v regionálnom vlaku muž nožom na cestujúcich. Páchateľ, ktorý sa narodil v Iraku, zranil piatich cestujúcich. Útočníka sa podarilo zneškodniť.

20. mája - Tri osoby boli pobodané reznou zbraňou pri incidente v juhovýchodnom Nórsku. Páchateľ bol krátko po čine dolapený.


2023

11. januára — Niekoľko ľudí utrpelo na železničnej stanici Gare du Nord v Paríži zranenia pri vyčíňaní útočníka s nožom. Policajti muža postrelili a následne na stanici aj zadržali.

25. januára — Dve osoby prišli o život a päť utrpelo zranenia pri útoku nožom v regionálnom vlaku na severe Nemecka, ktorý smeroval z mesta Kiel do Hamburgu.

18. októbra - Päťročného chlapca pobodal dôchodca v meste Poznaň na západe Poľska. Chlapca previezli do nemocnice, lekárom sa ho však už nepodarilo zachrániť.

4. decembra - Príčinou smrti fanúšika FC Nantes pred zápasom 14. kola francúzskej futbalovej Ligue 1 medzi Nantes a OGC Nice bolo bodné zranenie. Neznáma osoba bodla 31-ročnú obeť nožom do chrbta neďaleko baru Saint-Georges neďaleko štadióna. Lekári obeť previezli do nemocnice, ale po chvíli zomrel.


2024

12. februára - Ukrajinský basketbalista Volodymyr Jermakov zahynul pri útoku nožom v nemeckom meste Düsseldorf.

10. apríla - Jedna osoba zahynula a jedna ďalšia utrpela zranenia pri útoku nožom v meste Bordeaux na juhozápade Francúzska. Útočníkom bol muž, ktorého údajne policajti pri úteku zabili.

18. apríla - Dve dievčatá vo veku šesť a 11 rokov zranil muž, ktorý na ne zaútočil nožom v blízkosti ich školy v obci Souffelweyersheim ležiacej na severovýchode Francúzska v departemente Bas-Rhin. Útočníka zadržala polícia.