Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Muž vo Švédsku sa priznal ku krádeži kráľovských klenotov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hodnota ukradnutej časti pokladu sa odhadovala na približne 65 miliónov švédskych korún (6,2 milióna eur).

Štokholm 15. februára (TASR) - Muž podozrivý z vlaňajšej krádeže švédskych kráľovských klenotov z katedrály pri Štokholme sa priznal k odcudzeniu týchto artefaktov. Spravil tak po tom, ako sa na klenotoch, ktoré pred vyše týždňom našli odhodené v odpadkovom koši severne od Štokholmu, našli stopy jeho DNA.

Informovala o tom švédska verejnoprávna televízia SVT, ktorá vo svojej piatkovej reportáži zo súdu citovala tohto 22-ročného Švéda, ktorý bol v prípade hlavným podozrivým. Mladík uviedol, že sa porezal, keď z katedrály kradol dve koruny a ríšske jablko. Polícia predtým informovala, že DNA z krvi, ktorú na dvoch z odcudzených predmetoch našla sa zhodovala s mužovou DNA.

Žalobkyňa Isabelle Bjurstenová pre mladíka žiada šesťročné väzenie, informovala agentúra AP.

Krádež sa stala 31. júla 2018 v meste Strängnäs západne od Štokholmu v čase, keď bola tamojšia katedrála otvorená pre návštevníkov. Zlodeji ukradli z katedrály dve koruny, ríšske jablko, drahokamy a perly pochádzajúce z pohrebných insígnií švédskeho kráľa Karola IX. a jeho manželky Kristíny z roku 1611. Dvojica páchateľov podľa svedkov utiekla na motorovom člne po neďalekom jazere.

Hodnota ukradnutej časti pokladu sa odhadovala na približne 65 miliónov švédskych korún (6,2 milióna eur).

Okrem 22-ročného Švéda, ktorý sa na súde ku krádeži priznal, zadržali švédske úrady minulý piatok aj druhého muža podozrivého z manipulácie s ukradnutými klenotmi.