Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Muža, ktorý ubytoval útočníkov z Paríža, oslobodili spod obvinení

Ilustračný záber. Foto: TASRAP

Prokuratúra pre Bendaouda, majúceho marocké i francúzske občianstvo, požadovala štyri roky väzenia.

Paríž 14. februára (TASR) - Súd v Paríži oslobodil v stredu muža, obvineného z toho, že po teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra 2015, ktoré si vyžiadali 130 obetí, poskytol ubytovanie dvom z ich strojcov. Informovala o tom agentúra AP.

Proces s Jawadom Bendaoudom, ktorý je z francúzskej tlače známy ako "ubytovateľ", bol vôbec prvým súvisiacim s parížskymi atentátmi. Prokuratúra pre Bendaouda, majúceho marocké i francúzske občianstvo, požadovala štyri roky väzenia.

Predsedajúci sudca uviedol, že 31-ročný Bendaoud bol uznaný za nevinného z poskytnutia ubytovania dvom útočníkom a z toho, že im pomáhal skrývať sa v čase, keď boli najhľadanejšími zločincami vo Francúzsku.

Samotný Bendaoud na súde poprel, že by poznal pravú totožnosť osôb, ktorým po zmienených útokoch prenajal svoj byt na parížskom predmestí Saint-Denis. Jedným z dvojice mužov, ktorým poskytol útočisko, bol Abdelhamid Abaaoud, označovaný za strojcu útokov vo francúzskej metropole. Pri razii v Bendaoudovom byte zahynuli niekoľko dní po parížskych útokoch okrem Abaaouda i jeho sesternica a ďalšia osoba.

Súd v stredu zároveň v rovnakom procese odsúdil v súvislosti s útokmi dvoch ďalších obžalovaných. Mohamed Soumah, obvinený z toho, že pri ubytovaní teroristov zohral úlohu sprostredkovateľa, dostal trest päť rokov väzenia. Youssefovi Ait-Boulahcenovi, ktorý mal vedieť, kde sa extrémisti nachádzali, no neupovedomil o tom príslušné orgány, vymeral súd štvorročné väzenie, z toho jeden rok dostal podmienečne.