Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Múzeum z New Yorku darovalo Kube sochu jej hrdinu boja za nezávislosť

Na snímke socha kubánskeho národného hrdinu Josého Martího, ktorú Kube darovalo múzeum z newyorského Bronxu v Havane 20. októbra 2017. Foto: TASRAP

Takmer päťmetrová bronzová socha je replikou diela z newyorského Central Parku, ktoré zobrazuje J. Martího, ako sedí zranený na koni vzopnutom na zadných nohách.

Havana 21. októbra (TASR) - Kuba predstavila v piatok verejnosti sochu svojho národného hrdinu Josého Martího, ktorú jej darovalo múzeum z newyorského Bronxu ako gesto medzinárodného priateľstva, prichádzajúce v čase opätovného zhoršenia vzťahov medzi oboma krajinami.

Takmer päťmetrová bronzová socha je replikou diela z newyorského Central Parku, ktoré zobrazuje Martího, ako sedí zranený na koni vzopnutom na zadných nohách. Na Kubu ju priviezli 3. októbra a následne umiestnili na podstavec z čierneho mramoru pred Múzeum revolúcie v Havane.

Havanský mestský historik Eusebio Leal predstavil sochu miestnym i zahraničným novinárom v "predpremiére" pred jej slávnostným januárovým odhalením, informuje agentúra AP.

Múzeum v Bronxe spustilo kampaň na vyzbieranie financií na túto sochu na vrchole zlepšovania vzťahov medzi USA a Kubou, ktoré sa začalo ešte za vlády predošlého amerického prezidenta Baracka Obamu v decembri 2014. Vzťahy oboch strán sa odvtedy značne zhoršili po zvolení jeho nástupcu Donalda Trumpa, ktorý prisľúbil obnovenie prísnych obmedzení cestovania občanov USA na Kubu a zredukoval počet pracovníkov veľvyslanectva v Havane o vyše polovicu.

Trumpova vláda obviňuje Kubu zo zodpovednosti za "neobjasnené útoky" na diplomatov Spojených štátov v Havane, po ktorých sa u 24 z nich prejavili rôzne zdravotné ťažkosti. Kuba to popiera s tým, že Washington pri vyšetrovaní "údajných incidentov" nespolupracuje, pričom ich politizuje ako zámienku na obmedzenie stykov s Kubou.

"Mier je jediná cesta. Iná nie je, pretože v opačnom prípade budeme pripravení, tak ako Martí, zomrieť za to, čomu veríme," vyhlásil Leal.

Martího smrteľne postrelili v roku 1895, keď bojoval za kubánsku nezávislosť od Španielska. Ide zrejme o najoslavovanejšiu osobnosť kubánskej histórie, vyzdvihovanú za pôsobivé literárne diela i obetovanie sa za nezávislosť, pripomína AP.

Martí tiež strávil 15 rokov v exile v Spojených štátoch, čo z neho robí silný symbol vzťahov USA a Kuby.