Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát za 24 hodín

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár, na ktorej pôsobia americkí vojaci, tvrdí americký predstaviteľ.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bagdad 23. apríla (TASR) - Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli v pondelok iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch, informuje TASR na základe agentúr DPA a Reuters.

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár, na ktorej pôsobia americkí vojaci, tvrdí americký predstaviteľ.

Päť rakiet vypálili v nedeľu z oblasti na severe Iraku na vojenskú základňu v Sýrii, na ktorej sú umiestnení aj príslušníci medzinárodnej koalície pod vedením USA. Po útoku nehlásili obete ani výraznejšie škody. Spojené štáty v súvislosti s útokmi vyjadrili znepokojenie a odsúdili ich.

Takmer každodenné raketové a dronové útoky na americké jednotky prebiehali od polovice októbra minulého roka. K zodpovednosti sa vtedy prihlásila skupina šiitských moslimských ozbrojených skupín podporovaných Iránom. Útoky zdôvodňovali americkou podporou Izraela vo vojne v Pásme Gazy. Útoky ustali koncom januára pod tlakom bagdadských orgánov a Teheránu po smrtiacich odvetných leteckých útokoch Washingtonu v Iraku.

Spojené štáty majú v Iraku približne 2500 vojakov a 900 amerických armádnych príslušníkov sa nachádza vo východnej Sýrii v rámci poradensko-asistenčnej misie.