Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

VIDEO: České lietadlo s turistami zišlo po pristátí v Burgase z dráhy

Na letisku v bulharskom meste Burgas zišlo po pristátí z dráhy lietadlo spoločnosti SmartWings českého dopravcu Travel Service. Bulharsko, 18. júla 2017. Foto: facebook/Zdeněk Kupsa

V susednom Rumunsku zas na letisku v hlavnom meste museli núdzovo pristáť dva medzinárodné lety.

Burgas 18. júla (TASR) - Na letisku v bulharskom meste Burgas zišlo dnes po pristátí z dráhy lietadlo spoločnosti SmartWings českého dopravcu Travel Service. Letisko približne do poludnia SELČ uzavreli. Uviedol to spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na spravodajský server 24chasa.bg.

Zábery z udalosti po pristátí natočil na mobil a zverejnil na Facebooku jeden z cestujúcich. "Vítajú nás majákmi, prišla delegácia z Brna," komentoval udalosť autor videí.

Lietadlo Airbus A320 vo farbách obchodnej značky SmartWings, ktorú prevádzkuje spoločnosť Travel Service, priletelo z Brna. Podľa hovorkyne Travel Service Vladimíry Dufkovej lietadlo prevádzkovala grécka letecká spoločnosť Orange2Fly. Lietadlo sa "ocitlo mimo spevnenej plochy odletovej a pristávacej dráhy", oznámila ďalej Novinkám.cz.

Nikto zo 178 cestujúcich neutrpel zranenia, letisko však bolo dopoludnia uzavreté.

"Cestujúci vystúpili z lietadla po schodoch. Podľa posledných informácií je lietadlo späť na letiskovej ploche a podrobuje sa dôkladnej technickej kontrole," uviedla podľa portálu Novinky.cz Dufková s tým, že pre cestujúcich, ktorí sa mali vrátiť do Česka, chce spoločnosť zabezpečiť náhradnú dopravu.

Príčina incidentu nebola bezprostredne známa. Vyjasniť by ju mali vyšetrovatelia ministerstva dopravy. Jednou z možností je chyba pilota.



Na bukureštskom letisku núdzovo pristáli dva medzinárodné lety



Rumunské úrady dnes oznámili, že lietadlá spoločností KLM a Scandinavian Airlines museli núdzovo pristáť na medzinárodnom letisku v Bukurešti. V jednom ani druhom prípade neboli hlásené nijaké zranenia, informuje agentúra AP.

Správa bukureštského Medzinárodného letiska Henriho Coandu uviedla, že stroj typu Airbus A330 spoločnosti KLM na lete z Kuvajtu do Amsterdamu požiadal o núdzové pristátie dnes skoro ráno po tom, ako na jednom z motorov zaznamenali zvýšenú spotrebu paliva. Na palube bolo 298 ľudí.

Holandské aerolínie podľa oznámenia rozhodnú neskôr, či bude môcť let pokračovať.

Lietadlo Airbus A321 škandinávskych aerolínií na linke z Kodane na grécky ostrov Rodos ohlásilo núdzové pristátie v dôsledku zhoršenia zdravotného stavu jedného z pasažierov. Cestujúceho, ktorý mal problémy s dýchaním a nízky tlak, ošetrili zdravotníci na letisku.

Lietadlo smerujúce z Nemecka do San Francisca muselo prerušiť štartovací manéver



Lietadlo americkej leteckej spoločnosti United Airlines prerušilo dnes krátko pred odletom z nemeckého Frankfurtu nad Mohanom štartovací manéver.

Prevádzkovateľ letiska pre tlačovú agentúru DPA uviedol, že cestujúci sa sťažovali na problémy s krvným obehom. Podľa samotnej leteckej spoločnosti postihla nevoľnosť jedného z pasažierov.

Krátko pred štartom lietadla sa výrazne zvýšila teplota na jeho palube. Spoločnosť predpokladá, že zlyhala technika, zrejme vypadla klimatizácia.

Lietadlo na palube s 360 cestujúcimi malo pôvodne nabrať kurz San Francisco. Po incidente sa vrátilo a zostalo na letiskovej ploche vo Frankfurte nad Mohanom. Neskôr let zrušili, pričom bezprostredne nebolo jasné, kedy sa cestujúci dostanú do cieľovej destinácie.