Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na Cypre sa stretli vodcovia cyperských Grékov a Turkov

Rozdelený Cyprus. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cyprus je rozdelený od roku 1974, keď Turecko rozmiestnilo svojich vojakov na severe ostrova v reakcii na prevrat vedený podporovateľmi pripojenia ostrova ku Grécku.

Nikózia 17. apríla (TASR) - Prvýkrát po deviatich mesiacoch sa v pondelok v cyperskom hlavnom meste Nikózia stretli na neformálnej večeri pod záštitou OSN vodcovia gréckych a cyperských Turkov Nikos Anastasiadis a Mustafa Akinci.

"Mali otvorenú a úprimnú výmenu názorov," povedala po večeri podľa agentúry DPA predsedníčka mierovej misie OSN na Cypre (UNFICYP) Elizabeth Speharová.

Cyperský prezident Anastasiadis uviedol, že teraz je na generálnom tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi, či svetová organizácia sprostredkuje v blízkej budúcnosti nové rozhovory. Podobné úsilie pod záštitou OSN stroskotalo po niekoľkých rokoch úsilia v júli 2017. "Nevylučujeme (nové) sprostredkovanie (OSN)," povedal Anastasiadis cyperskej televízii RIK.

Cyprus je rozdelený od roku 1974, keď Turecko rozmiestnilo svojich vojakov na severe ostrova v reakcii na prevrat vedený podporovateľmi pripojenia ostrova ku Grécku. Severocyperskú tureckú republiku medzinárodne uznáva len Ankara. Európska únia prijala rozdelený Cyprus za svojho člena v roku 2004, no jej legislatíva EÚ platí iba v gréckej časti ostrova.

Možným riešením budúceho usporiadania Cypru je federácia tvorená dvoma rovnoprávnymi entitami.