Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Akvitisti vyzývajú demonštrantov proti Viktorovi Orbánovi cez Facebook

Foto: TASR/Ladislav Vallach

Ako uviedla maďarská tlačová agentúra MTI, signatári vo výzve napísali, že 15. marca budú s maďarskými demokratmi, aby zabojovali proti problému, ktorý tragicky hrozí Európe.

Budapešť 12. marca (TASR) – Na účasť na protestnom zhromaždení proti maďarskej vláde premiéra Viktora Orbána, ktoré sa bude konať 15. marca, vyzvali prostredníctvom dnešného vydania francúzskeho ľavicového denníka Libération známi francúzski intelektuáli.

Demonštráciu organizuje na spoločenskej sieti Facebook hnutie Milión ľudí za slobodu maďarskej tlače (Milla).

Ako uviedla maďarská tlačová agentúra MTI, signatári vo výzve napísali, že 15. marca budú s maďarskými demokratmi, aby zabojovali proti problému, ktorý tragicky hrozí Európe.

Podľa nich Orbán so svojou dvojtretinovou väčšinou v parlamente "zneužil nacionalistickú nostalgiu Veľkého Uhorska, aby si podriadil médiá, odstránil mocenské protiváhy, cenzuroval právo na názor a spustil reformy, z ktorých mnohé sú namierené proti slobode a sú na škodu menšinám".

To, čo sa v súčasnosti deje v Maďarsku, sa podľa nich netýka iba jedinej krajiny. Je to kolektívna tragédia, keďže všade v Európe silnejú populistické tendencie, ktoré pripomínajú najtemnejšie obdobia histórie.

"Protestovať do Budapešti s hnutím Milla a mnohými občianskymi združeniami pôjdeme nielen zo solidarity, ale aj z dôvodu svedomia, pretože o osude Európskej únie sa nerozhoduje iba v Aténach, ale aj v Budapešti," uvádza sa vo výzve.

Medzi signatármi figurujú režisér Patrice Chéreau, poslanec Európskeho parlamentu Daniel Cohn-Bendit, esejistka Caroline Fourestová, diplomat Stéphane Hessel, pedagóg Katolíckej univerzity v Leuvene Mark Hunyadi, bývalý hlavný sekretár mimovládnej organizácie Reportéri bez hraníc Jean-Francois Julliard, genetik Axel Kahn a mnohí ďalší.