Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Na juhu Poľska zadržali Slovenku obchodujúcu s podozrivým alkoholom

Ilustračné foto Foto: TASR

Našli u nej 71 fliaš alkoholu, medzi ktorými boli aj štyri s etiketami, ktoré sa v ČR našli na fľašiach s metanolom pančovaným alkoholom.

Varšava 22. septembra (TASR) - Na trhovisku v sliezskom meste Tarnowskie Góry neďaleko Katovíc na juhu Poľska zadržala tamojšia polícia v piatok občianku SR, obchodujúcu s neoznačeným alkoholom. Informáciu priniesla dnes poľská spravodajská televízia TVN24 s odvolaním sa na katovickú políciu.

Podľa nej našli u ženy 71 fliaš alkoholu, medzi ktorými boli aj štyri s etiketami, ktoré sa v ČR našli na fľašiach s metanolom pančovaným alkoholom.

Poľské bezpečnostné orgány preto apelovali na všetkých občanov, ktorí si mohli kúpiť alkohol od tejto ženy, aby ho nekonzumovali a zlikvidovali ho.

Ešte v piatok hovorca poľského celoštátneho inšpektorátu pre hygienu Jan Bondar informoval o tom, že analýza 110 z celkového množstva 453 odobratých vzoriek alkoholu nepreukázala v ňom prítomnosť metylalkoholu.

Ako však dnes informovala rozhlasová stanica RMF FM, už to nie je pravda. V štyroch z 11 vzoriek z fliaš, ktoré zaistili v regióne Malopolska na juhovýchode Poľska a ktoré boli označené podozrivými českými etiketami, sa našiel metanol, jeho koncentrácia bude známa neskôr. V laboratóriu je už na analýzu pripravených ďalších 22 vzoriek odobratých v rovnakej oblasti.

Bondar už v piatok naznačil, že sa stiahnutý alkohol do poľskej obchodnej siete nevráti dovtedy, kým kompetentní nebudú mať istotu, že je bezpečný. Hovorca súčasne pripomenul, že obsah zvyšných vzoriek naďalej nie je známy.

Poľské orgány hygieny skontrolovali viac ako 38.000 predajných miest alkoholu a zaistili pri tom viac ako 156.000 fliaš alkoholických nápojov z ČR.

Tamojšie úrady opakovane upozornili spotrebiteľov, aby nekonzumovali alkohol neznámeho pôvodu a varovali pred možnými dôsledkami otravy metylalkoholom. Dva prípady úmrtia na následky otravy metanolom, ktorá si v Poľsku vyžiadala v uplynulých viac ako dvoch týždňoch najmenej päť obetí, vyšetrujú pre podozrenie, že by za nimi mohol stáť alkohol z ČR.

Poľsko v nedeľu 16. septembra - ako vôbec prvá krajina - dočasne zakázalo dovoz i predaj tvrdého alkoholu z ČR v súvislosti so sériou tamojších otráv metanolom.

Od štvrtkového večera platí aj úplný zákaz vývozu tvrdého alkoholu z ČR, ktorý vyhlásil minister zdravotníctva Leoš Heger.

V Poľsku zomrel na následky otravy metanolom šiesty človek

Zrejme na následky otravy metanolom zomrel v Poľsku ďalší človek, tentoraz jeden z dvoch hospitalizovaných mužov v Plocku. Stav druhého z nich označujú lekári za vážny. Doterajšie poznatky poľskej polície však nenaznačujú, že by v tomto prípade bol v hre pančovaný alkohol z ČR, informovala spravodajská televízia TVN24.

Zosnulého 47-ročného miestneho občana hospitalizovali v nemocnici v Plocku v piatok, v jeho organizme sa našla zvýšená hladina metanolou. Oficiálnu príčinu úmrtia muža, ktorý skonal dnes v skorých ranných hodinách, určí súdna pitva.

O dva roky staršieho pacienta z Wyszogrodu, ktorý je vo vážnom stave, hospitalizovali v Plocku takisto v piatok.

Ide o najmenej šiestu obeť metanolu v Poľsku od sklonku augusta. Už v dvoch z doterajších piatich prípadov preverujú poľské orgány možnosť, či v hre nebol pančovaný alkohol, pochádzajúci z ČR.