Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na leteckých Dňoch NATO v Mošnove pri Ostrave nechýbajú ani Slováci

Letecké dni, B-52 Foto: TASR/Dušan Hein

V rámci dvojdňového podujatia sa diváci môžu tešiť napríklad na dva americké strategické bombardéry B-52 Stratofortress.

Praha/Ostrava 22. septembra (TASR) - Dni NATO sa dnes v poludňajších hodinách začali na letisku v Mošnove neďaleko Ostravy.

Cestu do dejiska tradičnej leteckej šou si našli aj tentoraz desiatky tisícok ľudí, zvedavých na ukážky, ktoré im predvedú posádky rôznych lietadiel. Na akcii sa v tomto roku zúčastňuje rekordný počet 20 krajín, vrátane Slovenska. Grécko sa na poslednú chvíľu ospravedlnilo.

V rámci dvojdňového podujatia sa diváci môžu tešiť napríklad na dva americké strategické bombardéry B-52 Stratofortress. Jeden z nich sa prezentuje aj v letovej ukážke. V Mošnove však nechýbajú ani akrobati zo skupiny Red Arrows britského Kráľovského letectva, ktorí patria vo svojom obore medzi absolútnu svetovú špičku.

Simulovaný vzdušný súboj mali predviesť posádky dvoch MiGov-29 slovenských vzdušných síl. V dvojici vystúpia aj poľskí piloti na strojoch SU-22 a tím Ramex so stíhačkami Mirage z Francúzska. V programe je aj ukážka spoločného zásahu protiteroristických útvarov ČR a Poľska.