Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

V Afganistane a Pakistane si lavíny vyžiadali už desiatky obetí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Vladimír Benko/MVSR

Výdatné sneženie spôsobilo aj chaos na cestách, vrátane diaľnice spájajúcej Kábul s Kandahárom, kde polícia a armáda v noci zachraňovali posádky vyše 250 áut a autobusov uviaznutých kvôli víchrici.

Kábul/Islamabad 5. augusta (TASR) - Na najmenej 87 sa zvýšil počet obetí mimoriadne mrazivého počasia a snehových lavín v Afganistane v uplynulých troch dňoch. Informovali o tom dnes tamojšie oficiálne zdroje.

Podľa slov guvernéra provincie Núristán pre tlačovú agentúru DPA prišlo iba v jednej z obcí na úplnom východe stredoázijskej republiky o život 46 ľudí po zosuve viacerých lavín. Väčšina cestných komunikácií v provincii je podľa rovnakého zdroja neprejazdná, keďže tu napadli až tri metre snehu. Prioritou je preto zabezpečiť zásobovanie oblastí odrezaných od zvyšku sveta zo vzduchu.

Výdatné sneženie spôsobilo aj chaos na cestách, vrátane diaľnice spájajúcej Kábul s Kandahárom, kde polícia a armáda v noci nadnes zachraňovali posádky vyše 250 áut a autobusov uviaznutých kvôli víchrici. V niektorých oblastiach provincie Gazní sa vytvárali až dva metre vysoké záveje. Medzinárodné letisko v hlavnom meste Afganistanu uzavreli.

Afganská vláda vyhlásila kvôli meteorologickej situácii v krajine celoštátny deň pracovného voľna.

Deväť obetí zosuvu lavíny vrátane troch detí a štyroch žien hlásia medzičasom aj zo severného Pakistanu, z pohraničia s Afganistanom. Tri osoby vyviazli s ťažkými zraneniami a previezli ich do nemocnice v Pešávare.

Lavíny sa v severnom Pakistane vyskytujú dosť často. Malebnej prírode kraľujú pompézne horské ľadovce, ktoré sú aj hlavným zdrojom povrchovej vody pre pakistanské poľnohospodárstvo, priemysel a vnútroštátny hospodársky sektor.