Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Na poľských hraniciach sa počas EURA 2012 bude kontrolovať

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Pohraničné kontroly sa budú vykonávať od 4. júna do 1. júla.

Varšava 29. mája (TASR) - Poľský zväz motoristov (PZM) zverejnil desať dní pred začiatkom majstrovstiev Európy vo futbale niekoľko informácií pre turistov a cestujúcich.

Ako informoval TASR, v čase od 4. júna do 1. júla sa budú na poľských hraniciach vykonávať pohraničné kontroly. Všetci návštevníci z členských krajín Európskej únie budú musieť predložiť doklad totožnosti (občiansky preukaz) alebo pas, návštevníci z nečlenských krajín EÚ budú potrebovať povolenie návštevy Poľska, t. j. vízum.

Na urýchlenie procedúry pre motoristov budú na poľsko-ukrajinských pohraničných priechodoch vytvorené osobitné pruhy - "zelené koridory" - pre tých návštevníkov, ktorí nemajú tovar na preclenie.

Donald Tusk ubezpečil, že v Poľsku nebude počas EURA 2012 nikto v ohrození

Poľský premiér Donald Tusk dnes počas návštevy Talianska ubezpečil, že nikto, kto pricestuje do jeho krajiny na futbalové EURO 2012, nebude v ohrození.

Predseda poľskej vlády reagoval na film britskej verejnoprávnej televízie BBC, ktorého autori varovali fanúšikov anglickej reprezentácie pred Poliakmi. Okrem iného v ňom vystúpil aj niekdajší kapitán reprezentácie Albionu Sol Campbell, ktorý radil, že je lepšie necestovať na európsky šampionát do Poľska, pretože fanúšik by sa mohol domov vrátiť v rakve. Podľa jeho názoru UEFA pochybila, keď pridelila právo zorganizovať EURO 2012 Poľsku a Ukrajine.

Tusk britskej verejnosti odkázal, že do Krakova putujú každý víkend tisícky mladých Angličanov, ktoré sa stretávajú s maximálnou pohostinnosťou a ústretovosťou. Súčasne reagoval aj na Campbellovu zmienku o rasizme v usporiadateľských štátoch turnaja, keď zdôraznil, že poľské úrady ešte nikdy neriešili ani jediný prípad, v ktorom by sa britský turista cítil prenasledovaný z rasových pohnútok.

Na film BBC reagovalo aj poľské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré požiadalo vysielateľa o uvedenie spomínaných informácií na pravú mieru.

Mimochodom, anglická reprezentácia začína záverečný turnaj európskeho futbalového šampionátu troma zápasmi na Ukrajine - v Donecku a Kyjeve. Až v prípade postupu z neľahkej skupiny s Francúzskom, Švédskom a domácou reprezentáciou Ukrajiny by Angličanov mohol čakať presun do Poľska.