Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Počet obetí potopeného trajektu na rieke Tigris stúpol na 71

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Viezli sa v ňom ľudia oslavujúci príchod perzského nového roka (Novrúz).

Bagdad 21. marca (TASR) - Na najmenej 71 sa zvýšil počet obetí na životoch, ktoré vyžiadalo štvrtkové potopenie trajektu na severe Iraku. S odvolaním sa na vyjadrenie tamojších úradov o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Agentúra AP krátko predtým informovala o 55 mŕtvych, pričom citovala hovorcu irackého ministerstva zdravotníctva o Sajfa Badra. Podľa jeho slov bolo medzi týmito obeťami 33 žien, 12 detí a desať mužov. Hovorca tiež uvádzal, že ďalších 30 ľudí sa podarilo zachrániť.

Trajekt sa prevrhol na rieke Tigris neďaleko mesta Mósul. Viezli sa v ňom ľudia oslavujúci príchod perzského nového roka (Novrúz).

"Loď sa prevrhla, lebo na jej palube bolo priveľa pasažierov, viac ako stovka," povedal AFP nemenovaný bezpečnostný činiteľ z Mósulu. Uviedol, že na trajekte sa viezli muži, ženy aj deti, ktorí sa cez rieku Tigris chceli dostať k vyhľadávanej piknikovej lúke.

Úrady podľa jeho slov už skôr vyzývali ľudí v danej oblasti na zvýšenú opatrnosť. Niekoľko uplynulých dní silných dažďov totiž spôsobilo, že mósulská priehrada nezadržala všetku vodu a hladina rieky Tigris sa v dôsledku toho zvýšila.

Husám Chalíl, šéf úradu civilnej ochrany v provincii Ninive, agentúre AP povedal, že medzi obeťami nešťastia je mnoho detí, pričom na mieste podľa jeho slov stále prebiehajú pátracie operácie.

Trajekt sa podľa Chalíla potopil v dôsledku technického problému, pričom v oblasti v tom čase nebolo veľa lodí, ktoré by ľudí mohli po nešťastí zachraňovať. Chalíl dodal, že na trajekte sa v čase nehody viezlo vyše 80 osôb.