Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na Srí Lanke sa začal deň štátneho smútku

Policajti a forenzní experti vyšetrujú v hoteli Shangri-la po výbuchu v Kolombe na Srí Lanke 21. apríla 2019. Foto: TASR/AP

Nedeľné výbuchy sa odohrali v troch luxusných hoteloch (v meste Kolombo a blízkom okolí) a troch katolíckych kostoloch v metropole a v mestách Negombo a Batticaloa.

Kolombo 23. apríla (TASR) - Troma minútami ticha si v utorok ráno obyvatelia Srí Lanky uctili takmer 300 obetí nedeľných bombových útokoch, ktoré sa odohrali v metropole Kolombo a jej okolí. Informovala o tom agentúra AFP.

Tri minúty ticha začali plynúť o 08.30 h miestneho času (05.00 h SELČ) - v čase, keď vypukol prvý zo série nedeľňajších útokov. Srílanské vlajky sú v krajine spustené na pol žrde a ľudia na znak úcty sklonili hlavy. Prezident Maithrípála Siriséna ešte v pondelok vyhlásil utorok za deň štátneho smútku.

Nedeľné výbuchy sa odohrali v troch luxusných hoteloch (v meste Kolombo a blízkom okolí) a troch katolíckych kostoloch v metropole a v mestách Negombo a Batticaloa. Bomby explodovali aj na dvoch ďalších miestach v Kolombe. Okrem spomínaných útokov sa ďalší samovražedný útočník odpálil počas razie v dome, v ktorom sa nachádzali podozriví, pri čom zahynuli traja policajti.

Útoky si vyžiadali najmenej 290 obetí a vyše 500 zranených. Medzi obeťami na životoch je podľa srílanských úradov aj prinajmenšom 30 cudzincov. Podľa dosiaľ potvrdených štátnych príslušností je medzi nimi osem Britov, osem Indov, troch Dánov, dvoch Španielov, dvoch Austrálčanov, dvoch Číňanov, prinajmenšom štyroch občanov USA a dvoch Švajčiarov, z ktorých má jeden dvojaké občianstvo.

Na Srí Lanke zároveň začal úderom polnoci platiť výnimočný stav. Výnimočný stav vláda zaviedla ako mimoriadne opatrenie v reakcii na útoky. Polícii a zložkám ozbrojených síl - armáde, námorníctvu a letectvu - má pomôcť zaistiť verejnú bezpečnosť. Umožní im totiž zatýkať podozrivé osoby a vyšetrovať ich bez povolenia súdu.

Hovorca srílanskej vlády ešte v pondelok informoval, že nedeľné útoky spáchala miestna islamistická skupina známa pod názvom Národný Tavhíd Džamát (NTJ). Stanica BBC s odvolaním sa na nemenované zdroje uviedla, že útoky vykonala s pomocou medzinárodnej organizácie.

Po útokoch vyšlo najavo, že srílanské policajné zložky dostali od nemenovanej tajnej služby v zahraničí pred desiatimi dňami varovanie, že sunnitské hnutie NTJ by mohlo pripravovať útoky na kostoly a ambasádu Indie v Kolombe. Srílanské vedenie sa po týchto správach dostalo pod ostrú kritiku. Tamojšia vláda v reakcii uviedla, že o zmienenom varovaní nevedel premiér Ranil Vikramasinghe ani žiaden s ministrov, informuje BBC.