Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Na súde k atentátu v Budapešti z roku 2016 vypovedali ďalší svedkovia

Ilustračná snímka. Foto: Ilustračné foto

Sudca nariadil vypracovať psychologickú expertízu obvineného. Na najbližšom pojednávaní súd vypočuje ďalších 50 svedkov, otca obvineného a oboznámi sa so znaleckými posudkami.

Budapešť 7. februára (TASR) - Po pondelňajších výpovediach zranených policajtov na Súde hlavného mesta v Budapešti vypovedali v stredu ďalší svedkovia v kauze atentátu z roku 2016 na ulici Teréz körút. Informovala o tom agentúra MTI.

Z piatich vypočutých svedkov atentátu, pri ktorom utrpeli dvaja policajti ťažké zranenia a jeden okoloidúci sa zranil ľahšie, spoznala páchateľa iba jedna svedkyňa. Tá však obvineného videla až po výbuchu a mimo miesta činu. "Na to, že bol skorý jesenný deň, bol nezvyčajne teplo oblečený. Na hlave mal kapucňu a tváril sa divne," povedala mladá žena.

Ďalší svedok, ktorý ako bezdomovec priznal, že si občas prisvojí cudzí majetok, si vyhliadol tašku ponechanú pod bránou na ulici Teréz körút, ktorú si ale napokon našťastie nezobral.

Konflikt s obvineným týždeň pred atentátom zase opísal muž, ktorý si však v stredu už nebol úplne istý pri identifikovaní páchateľa.

Dvaja svedkovia sa po výbuchu snažili pomôcť zraneným policajtom, ani jeden z nich ale podozrivú osobu nedokázal identifikovať. "Pre veľký prach a dym nebolo vôbec nič vidieť. Krátko po explózii sa zhromaždilo mnoho ľudí, viacerí si fotili krvácajúcich dvoch mladých policajtov. Nebolo ich možné odtiaľ odohnať," opísal situáciu jeden zo svedkov.

Sudca nariadil vypracovať psychologickú expertízu obvineného. Na najbližšom pojednávaní súd vypočuje ďalších 50 svedkov, otca obvineného a oboznámi sa so znaleckými posudkami.

Prípad atentátu z 24. septembra 2016 začal súd pojednávať 31. januára. Obvinený László P. vtedy odmietol vypovedať, dokonca odvolal všetky svoje výpovede z procesu vyšetrovania. Podľa obžaloby bolo cieľom páchateľa zavraždiť policajtov a získať ich zbrane.

Podozrivého zadržali 19. októbra 2016 príslušníci maďarského Centra boja proti terorizmu (TEK) v meste Keszthely v Zalianskej župe. Ide o maďarského občana, ktorý nemá záznamy v trestnom registri. Uvedený trestný čin spáchal pravdepodobne sám a existovala hrozba, že sa môže pripravovať na ďalší útok, povedal po jeho zadržaní hlavný prokurátor Imre Keresztes.

Páchateľ položil predvlani 24. septembra večer batoh obsahujúci nálož s klincami pred budovu na ulici Teréz körút v VI. budapeštianskom obvode a výbušninu na diaľku odpálil. Pri útoku utrpeli dvaja policajti ťažké zranenia.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach