Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajinu opäť útočili drony, ich cieľom boli i prístavy na Dunaji

Domy zničené počas bojov medzi ruskými a ukrajinskými ozbrojenými silami. Foto: TASR/AP

Vo vyhlásení sa špecifikuje, že drony lietali rôznymi smermi, takže protivzdušná obrana bola aktivovaná najmenej v šiestich oblastiach Ukrajiny.

Kyjev 12. októbra (TASR) - Ukrajina v noci na štvrtok zneškodnila 28 bezpilotných lietadiel vypustených z pozícií ruskej armády. Na juhu Ukrajiny ruské útoky poškodili sklady v prístave Odesa i súkromné domy a spôsobili zranenia jednej osobe.

S odvolaním sa na velenie ukrajinského letectva o tom vo štvrtok informovali agentúra AFP a britská stanica BBC.

Vo vyhlásení ukrajinskej armády sa uvádza, že z Belgorodskej oblasti na severe Ruskej federácie a z Ruskom anektovaného polostrova Krym na juhu Ukrajiny bolo vypustených 33 dronov typu Šáhid 136/131, pričom ukrajinskej armáde sa podarilo zostreliť 28 z nich.

Vo vyhlásení sa špecifikuje, že drony lietali rôznymi smermi, takže protivzdušná obrana bola aktivovaná najmenej v šiestich oblastiach Ukrajiny.

Obzvlášť zložitá bola situácia na juhu Ukrajiny, kde ruská armáda vyslala roj útočných bezpilotných lietadiel smerom k prístavnej infraštruktúre pozdĺž rieky Dunaj.

"Pri pokuse o obídenie systémov protivzdušnej obrany... drony prilietavali z rôznych smerov a využívali zložité trajektórie," uvádza sa v zvodke ukrajinskej armády zverejnenej na platforme Telegram.

Pokiaľ ide o juh krajiny, v Mykolajivskej oblasti ukrajinská protivzdušná obrana zlikvidovala štyri drony, v Odeskej oblasti ich bolo desať.

Rusko zintenzívnilo svoje útoky na prístavy na juhu Ukrajiny po tom, čo v júli odstúpilo od dohody umožňujúcej bezpečný prepravu nákladov agrokomodít cez Čierne more.

Kyjev tiež opakovane upozorňuje, že ruská armáda sa vracia k útokom na ukrajinskú energetickú infraštruktúru - počas minulej zimy takéto systematické útoky spôsobili, že milióny ľudí na Ukrajine zostali počas najchladnejších mesiacov roka bez elektriny, kúrenia a vody.

Agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinskú spoločnosť Defense Express uviedla, že ruská armáda v septembri vypustila viac ako 500 bezpilotných lietadiel Šáhid, čo je mesačný rekord.