Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Najmenej 12 životov si vyžiadal útok Talibanu na americkú základňu

Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na afganskú políciu. Okrem deviatich útočníkov zahynuli aj traja strážcovia základne a ďalší 14 utrpeli zranenia.

Kábul 2. decembra (TASR) - Najmenej 12 životov si dnes vyžiadal útok Talibanu na americkú vojenskú základňu vo východoafganskom Džalálabáde. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na afganskú políciu.

Okrem deviatich útočníkov zahynuli aj traja strážcovia základne a ďalší 14 utrpeli zranenia. Podľa vyhlásenia NATO neprišli o život žiadni zahraniční vojaci, ale niekoľkí z nich boli zranení.

Taliban tvrdí, že jeho bojovníci - oblečení v amerických uniformách - pri útoku zabili desiatky afganských a spojeneckých vojakov a zničili kasárne v areáli základne v blízkosti letiska v Džalálabáde v provincii Nangarhár.

Podľa polície základňu napadla skupina deviatich militantov vyzbrojených výbušninami, ručnými strelnými zbraňami a raketometmi. Útok, ktorý sa začal odpálením nálože pri vstupe do základne, sa podarilo po vyše dvojhodinovom boji odraziť a votrelcov zlikvidovať.

Traja z útočníkov zahynuli ako samovražední atentátnici. Podľa aliancie sa povstalcom nepodarilo preniknúť do chráneného priestoru základne.