Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Najmenej 70 baníkov zahynulo pri závale zlatej bane na juhozápade Mali

Ilustračná snímka. Foto: TASR- Pavol Remiaš

Malijské ministerstvo baníctva v utorkovom vyhlásení oznámilo smrť niekoľkých baníkov, no neuviedlo konkrétny počet obetí.

Bamako 24. januára (TASR) - Vyše 70 baníkov zahynulo pri piatkovom závale zlatej bane na juhozápade Mali. V stredu to pre AFP uviedli dvaja miestni predstavitelia, informuje TASR.

"Najprv sme počuli hluk. Potom sa začala triasť zem. Na mieste bolo viac než 200 baníkov. Pátranie sa skončilo, našli sme 73 tiel," uviedol pre AFP miestny predstaviteľ v juhozápadnom meste Kangaba. Rovnaký počet obetí potvrdil aj miestny poslanec.

Malijské ministerstvo baníctva v utorkovom vyhlásení oznámilo smrť niekoľkých baníkov, no neuviedlo konkrétny počet obetí.

Malijská vláda zároveň vyjadrila "najhlbšiu sústrasť smútiacim rodinám a malijským obyvateľom". Zároveň vyzvala baníkov a ľudí, ktorí žijú v blízkosti baní, aby dôsledne dodržiavali bezpečnostné požiadavky a pracovali len na miestach určených na ťažbu.

Mali, ktoré je jednou z najchudobnejších krajín na svete, patrí medzi najväčších afrických producentov zlata. V roku 2022 tam vyťažili 72,2 ton tohto vzácneho kovu a výnos z neho predstavoval 25 percent štátneho rozpočtu, 75 percent exportných príjmov a desať percent HDP.

V malijských zlatých baniach dochádza k smrteľným zosuvom pôdy pravidelne a príslušné úrady tam majú problém kontrolovať remeselnú ťažbu zlata.