Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zomrel najstarší človek na svete,117-ročná Jamajčanka Violet Brownová

Violet Brownová Foto: TASR/AP

Po jej úmrtí eviduje organizácia Skupina pre gerontologický výskum ako najstaršiu žijúcu osobu 117-ročnú Nabi Tadžimaovú z Japonska, ktorá sa narodila 4. augusta 1900.

Kingston 17. septembra (TASR) - Violet Brownová z Jamajky, ktorá bola najstarším žijúcim človekom na svete, zomrela vo veku 117 rokov a 189 dní. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Jamajský premiér Andrew Holness vyjadril príbuzným svoju sústrasť a na sociálnej sieti ju označil za "inšpirujúcu ženu".

Brownová, ktorá bola známa ako "Teta V", umrela v piatok 15. septembra v miestnej nemocnici, kde ju liečili pre srdcovú arytmiu a dehydratáciu.

Po jej úmrtí eviduje organizácia Skupina pre gerontologický výskum (GRG) ako najstaršiu žijúcu osobu 117-ročnú Nabi Tadžimaovú z Japonska, ktorá sa narodila 4. augusta 1900.

Violet Brownová sa narodila 10. marca 1900 a strávila väčšinu svojho života prácou s cukrovou trstinou neďaleko svojho domu v okrese Duanvale na západe Jamajky. Až donedávna bola aktívna vo svojej cirkvi a svoju dlhovekosť pripisovala tvrdej práci a kresťanskej viere.

Jej manžel Augustus Brown zomrel v roku 1997. Mala šesť detí, štyroch synov a dve dcéry. Jej najstarší syn zomrel v apríli tohto roka vo veku 97 rokov.