Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pre nález starej bomby evakuovali na severe Talianska asi 4000 ľudí

Opustená ulica v centre mesta Bolzano, kde 20. októbra 2019 pri stavebných prácach našli bombu z druhej svetovej vojny. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry ANSA sa špecialistom podarilo bombu zneškodniť ešte v nedeľu ráno, pričom celá operácia trvala tri hodiny.

Rím 20. októbra (TASR) - Talianske orgány evakuovali v nedeľu približne 4000 ľudí z centra mesta Bolzano v regióne Južné Tirolsko, kde pri stavebných prácach našli bombu z druhej svetovej vojny. Nález si vyžiadal taktiež uzavretie priľahlých úsekov diaľnice a železnice, tvoriacich spojenie s Rakúskom a Nemeckom.

Informovala o tom tlačová agentúra AP, ktorá prevzala údaje z talianskych médií.

Podľa agentúry ANSA sa špecialistom podarilo bombu zneškodniť ešte v nedeľu ráno, pričom celá operácia trvala tri hodiny. Denník Neue Südtiroler Tageszeitung uviedol, že išlo o leteckú bombu.

Podľa historika Ettoreho Frangipaneho sa počas druhej svetovej vojny stalo Bolzano terčom 13 veľkých náletov, ktoré poškodili veľkú časť mesta a spôsobili smrť 200 ľudí.

Južné Tirolsko, v taliančine označované ako Horná Adiža, bolo cez vojnu súčasťou pásma, ktoré zostalo pod nacistickou okupáciou ešte dlho po tom, ako sa Taliansko v roku 1943 vzdalo Spojencom, pripomenula AP.