Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Námestie v Kyjeve pomenovali po Nemcovovi

Na archívnej snímke ľudia nesú portrét Borisa Nemcova. Foto: TASR/AP

Nemcova zastrelili v noci na 28. februára 2015 v centre Moskvy - na Veľkom moskovskom moste neďaleko kremeľských hradieb -, keď sa s priateľkou vracal po večeri do svojho bytu.

Kyjev 16. novembra (TASR) - Malé námestie pri ruskom veľvyslanectve v Kyjeve pomenovali po ruskom opozičnom politikovi Borisovi Nemcovovi, ktorý sa v roku 2015 stal obeťou vraždy. Informovala o tom v piatok rozhlasová stanica Echo Moskvy.

"Je to správny a dobrý počin, aký sa raz hádam uskutoční aj v Rusku," uviedol Nemcovov spolupracovník Iľja Jašin.

"Budov alebo verejných priestorov pomenovaných po Nemcovovi pribúda v mnohých krajinách, čo je dôkazom veľkosti jeho osobnosti," poznamenal Jašin.

Nemcova zastrelili v noci na 28. februára 2015 v centre Moskvy - na Veľkom moskovskom moste neďaleko kremeľských hradieb -, keď sa s priateľkou vracal po večeri do svojho bytu.

Vlani 13. júla moskovský oblastný vojenský súd uznal za vinných z tejto vraždy piatich obvinených, pôvodom z Čečenska, a odsúdil ich na tresty väzenia od 11 do 20 rokov.

Politikovi príbuzní a priaznivci sú však presvedčení o tom, že pokyn na vraždu prišiel z "najvyšších miest". Tvrdia, že spravodlivosti nebude učinené zadosť, kým objednávateľ vraždy nebude identifikovaný a vydaný justícii.

V druhej polovici 90. rokov, za vlády vtedajšieho ruského prezidenta Borisa Jeľcina, Nemcov zastával post vicepremiéra. Istý čas sa o ňom dokonca hovorilo ako o možnom Jeľcinovom "korunnom princovi". Neskôr sa stal ostrým kritikom režimu Jeľcinovho nástupcu Vladimira Putina.

Po Nemcovovi je už pomenovaná ulica vo Washingtone a námestie vo Vilniuse. V blízkosti oboch lokalít sa nachádza sídlo ruského veľvyslanectva.