Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Turecku nariadili zatknúť 101 vojakov pre styky s duchovným Gülenom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Z marcových údajov OSN vyplývalo, že v Turecku od pokusu o prevrat zadržali už 160.000 ľudí a prepustili z práce približne rovnaký počet zamestnancov štátnej správy.

Istanbul 17. mája (TASR) - Tridsaťtri príslušníkov vzdušných síl zadržali vo štvrtok v Turecku pre ich údajné napojenie na moslimského duchovného Fethullaha Gülena, obviňovaného zo zosnovania pokusu o prevrat z roku 2016. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na turecký denník Hürriyet.

Podľa tohto zdroja patria zadržaní k 101 príslušníkom tureckých vzdušných síl čeliacim zatknutiu v súvislosti s vyšetrovaním, ktoré začala prokuratúra v Ankare a rozšírilo sa do ďalších 21 provincií.

Zatykače vydali aj na brigádneho generála a päť plukovníkov, napísal Hürriyet.

Ide o zatknutia, ktoré turecké úrady uskutočnili v súvislosti s pokusom o prevrat, ktorý podľa vlády vykonali stúpenci islamského klerika Gülena, žijúceho v exile v USA. Ten účasť na pokuse o prevrat popiera, pripomína Reuters.

Z marcových údajov OSN vyplývalo, že v Turecku od pokusu o prevrat zadržali už 160.000 ľudí a prepustili z práce približne rovnaký počet zamestnancov štátnej správy. Viac ako 50.000 zo zadržaných osôb oficiálne obvinili a umiestnili do väzby počas procesov s nimi.