Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

NASA: Vozidlo Curiosity má poškodený veterný senzor

Pohľad na skaly na Marse, ktoré mohli poškodiť senzor. Foto: TASR/AP

Veterné senzory Curiosity sú určené na meranie rýchlosti a smeru často nepredvídateľných vzdušných prúdov na povrchu červenej planéty.

Pasadena 22. augusta (TASR) - Výskumné vozidlo Curiosity operujúce na Marse má poškodený jeden z dvoch veterných senzorov, oznámili v utorok vedci z NASA.

Ide o prvý technický problém doposiaľ bezchybne fungujúcej sondy. Podľa expertov je to len menšia chyba, ktorá nebude mať vážnejší vplyv na celkovú prevádzku vozidla.

Veterné senzory Curiosity sú určené na meranie rýchlosti a smeru často nepredvídateľných vzdušných prúdov na povrchu červenej planéty.

Zatiaľ nie je jasné, ako došlo k poškodeniu citlivých obvodov senzora. Predpokladá sa, že snímač zasiahli malé kamienky, vymrštené do povetria brzdiacimi raketovými motormi počas pristávacieho manévru zo 6. augusta.

Monitorovanie vetra bude musieť zvládnuť druhý zo senzorov, ktorý zostal nepoškodený. Vedci priznávajú, že to mierne skomplikuje merania, ale považujú celý problém za zvládnuteľný.

Po dôkladnom dvojtýždňovom testovaní funkčnosti jednotlivých zariadení by sa mal dnes Curiosity vydať na prvú krátku testovaciu jazdu v mieste pristátia v kráteri Gale.