Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Násilnosti pri tureckých voľbách si vyžiadali dvoch zranených

Muž prechádza okolo predvolebného plagátu s portrétom tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pri brehu Bosporskej úžiny, rozdeľujúcej Áziu a Európu v Istanbule 21. júna 2018. V Turecku sa konajú predčasné prezidentské a parlamentné voľby, po ktorých bude v krajine zavedený prezidentský systém vlády s výrazne posilnenými právomocami hlavy štátu. Foto: TASR/AP

Turecká ústredná volebná komisia zároveň oznámila, že dostala informácie o nezrovnalostiach pri hlasovaní.

Istanbul 24. júna (TASR) - Dvaja ľudia utrpeli zranenia pri násilnostiach, ku ktorým došlo v tureckom okrese Suruč v provincii Šanliurfa počas nedeľňajších predčasných prezidentských a parlamentných volieb. S odvolaním sa na tureckú štátnu tlačovú agentúru Anadolu o tom informovala AP.

Anadolu bližšie informácie o tom, kto potýčku vyvolal, bezprostredne neuviedla.

Ako pripomenula AP, minulý týždeň v okrese Suruč, ktorý sa nachádza na juhovýchode krajiny, zahynuli štyria ľudia pri stretoch medzi prívržencami prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) a podporovateľmi vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).

Turecká ústredná volebná komisia zároveň oznámila, že dostala informácie o nezrovnalostiach pri hlasovaní. Podľa všetkého k nim došlo takisto v meste Suruč. Komisia doplnila, že úrady v tejto situácii už podnikli "nevyhnutné" kroky.

Nedeľňajšie predčasné voľby sú považované za najväčšiu skúšku pre súčasného tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana i jeho stranu AKP, odkedy sa pred vyše 15 rokmi dostali k moci. Konajú sa počas výnimočného stavu v krajine, ktorý bol zavedený po neúspešnom pokuse o štátny prevrat z júla 2016.

Agentúra DPA pripomenula, že volebné miestnosti sa v Turecku zatvorili o 17.00 h miestneho času (16.00 h SELČ). Výsledky sa očakávajú neskôr večer.