Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

NATO je znepokojené útokom nervovým plynom v Salisbury

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo svojich spojencov v tejto súvislosti oficiálne informovalo o použití vojenskej nervovoparalytickej látky novičok vyvinutej Ruskom.

Brusel 14. marca (TASR) - Severoatlantická aliancia vyjadrila v stredu hlboké znepokojenie nad prvým útočným použitím nervového plynu na území jednej z jej členských krajín od založenia NATO. Reagovala tak na útok v anglickom meste Salisbury zo 4. marca, ktorého terčom sa stal bývalý ruský špión Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija.

Spojené kráľovstvo svojich spojencov v tejto súvislosti oficiálne informovalo o použití vojenskej nervovoparalytickej látky novičok vyvinutej Ruskom, uvádza sa v stredajšej správe pre médiá, ktorú vydala Severoatlantická rada ako najvyšší politický orgán NATO.

Britská vláda podľa uvedenej správy informovala spojencov z NATO, že je veľmi pravdepodobné, že za útokom v Salisbury stojí Rusko. Londýn zdôraznil, že sa jedná o bezohľadný útok proti Spojenému kráľovstvu, ktorý ohrozil životy nevinných civilistov.

Aliancia vyjadrila solidaritu s Britániou, ponúkla pomoc pri realizácii prebiehajúceho vyšetrovania a vyzvala Rusko, aby poskytlo potrebné a kompletné informácie o programe novičok Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

"Tento útok bol zjavným porušením medzinárodných noriem a dohôd," uvádza sa v správe Severoatlantickej rady.

Dohovor o chemických zbraniach, celým názvom Dohovor o zákaze vývoja, výroby, hromadenia a použitia chemických zbraní, vstúpil do platnosti v roku 1997. Zakazuje vývoj, prenos a používanie chemických zbraní. Štáty, ktoré sú zmluvnými stranami dohovoru, sa zaviazali dodržiavať a presadzovať jeho základné princípy, čo znamená, že nebudú vyrábať, rozvíjať alebo inak získavať, skladovať a uchovávať chemické zbrane ani ich priamo či nepriamo odovzdávať inej strane.

Štáty, ktoré sú zmluvnými stranami dohovoru, sa tiež zaväzujú, že sa nebudú podieľať na žiadnych prípravách na vojenské použitie chemických zbraní a ani nebudú podporovať či povzbudzovať iné strany k ich používaniu.

NATO považuje akékoľvek použitie chemických zbraní za hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť.

Spravodajca TASR Jaromír Novak