Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Nauru deportovalo austrálsku lekárku ošetrujúcu utečencov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dr. Nicole Montanovú zadržali po tom, ako odfotografovala dieťa, ktoré ošetrovala v utečeneckom tábore.

Sydney 17. októbra (TASR) - Nauru deportovalo hlavnú austrálsku lekárku liečiacu uchádzačov o azyl na tomto ostrove, informovala austrálska televízna stanica ABC.

Dr. Nicole Montanovú zadržali po tom, ako odfotografovala dieťa, ktoré ošetrovala v utečeneckom tábore.

Vláda Nauru, ktorá prevádzkuje utečenecký tábor v mene austrálskej vlády, zakazuje zdravotníkom, aby si fotili svojich pacientov.

Predstavitelia Nauru možno podozrievali lekárku, že plánovala poskytnúť fotografiu médiám alebo aktivistom, citovala televízna stanica austrálske vládne zdroje. Lekárku už nahradili.

Tento krok nasledoval po tom, ako nauruská vláda prinútila minulý týždeň neziskovú organizáciu Lekári bez hraníc (MSF) z krajiny odísť, čím na ostrove náhle ukončila ich bezplatnú zdravotnú starostlivosť poskytovanú žiadateľom o azyl a miestnym obyvateľov.

Lekári z MSF novinárom v Sydney uviedli, že liečili 78 utečencov, ktorí sa pokúsili spáchať samovraždu, mali samovražedné myšlienky alebo si ublížili. Mnoho detí podľa MSF trpí traumou a nebolo schopné jesť, piť či rozprávať. Organizácia Lekári bez hraníc pôsobila na Nauru od vlaňajšieho novembra.

Austrália poslala do migračných táborov v Papue-Novej Guinei a na Nauru už približne 2500 utečencov. Canberra prijala túto politiku pred piatimi rokmi s tým, že odmieta prijať akýchkoľvek žiadateľov o azyl, ktorí sa pokúšajú dostať na jej pobrežie v člnoch. Namiesto toho platí ostrovným štátom Nauru a Papua-Nová Guinea za to, že ich ponechávajú na svojich územiach.