Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Nebezpečnú ženu, pobláznenú do masakru v Columbine, našli mŕtvu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pravdepodobnou príčinou smrti bola strelná rana, ktorú si hľadaná spôsobila sama.

Washington 18. apríla (TASR) - Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) ukončil v stredu pátranie po "ozbrojenej a extrémne nebezpečnej" žene po tom, ako ju našli mŕtvu. Úrady dostali v utorok vyhrážky, a preto uzavreli strednú školu v meste Columbine - kde sa v roku 1999 odohral masaker - ako aj ďalšie školy v americkom štáte Colorado. Informovala o tom agentúra DPA.

Žena, identifikovaná ako Sol Paisová, zomrela, oznámil na stredajšej tlačovej konferencii Jeff Shrader, šerif okresu Jefferson v americkom štáte Colorado. Pravdepodobnou príčinou smrti bola strelná rana, ktorú si hľadaná spôsobila sama. Shrader dodal, že v prípade začali vyšetrovanie.

Telo hľadanej ženy našli v stredu v horskej oblasti okresu Clear Creek zhruba 30 kilometrov západne od Denveru.

Úrad šerifa v okrese Jefferson, kam mesto Columbine patrí, a FBI v utorok uviedli, že 18-ročná Sol Paisová odcestovala v predchádzajúci deň do Colorada a "vyhrážala sa" násilím. Je "pobláznená do masakru" v Columbine, upozornil FBI.

Okresný úrad pre správu škôl rozhodol v stredu o uzatvorení strednej školy v Columbine a ďalších 21 škôl neďaleko štátneho hlavného mesta Denver. Vyučovanie bude vo štvrtok pokračovať, v školách však budú platiť najprísnejšie bezpečnostné opatrenia.

Uzavretie škôl nariadili krátko pred 20. výročím streľby na strednej škole v Columbine, jednej z najhorších v dejinách USA. Dvaja tínedžeri, bývalí žiaci školy, sa 20. apríla 1999 ozbrojili pištoľami, puškami a bombami a zabili 12 študentov a jedného učiteľa, potom spáchali samovraždu. Tento masaker šokoval Spojené štáty a otriasol životom tamojšej spoločnosti.