Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Merkelová a český premiér Nečas rešpektujú postoje k jadrovej energii

Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Angela Merkelová sa počas krátkej návštevy stretne aj s českým prezidentom Václavom Klausom.

Praha 3. apríla (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a český premiér Petr Nečas sa dnes zhodli na tom, že ich krajiny budú vzájomne rešpektovať svoje postoje v oblasti jadrovej energie: Česko nemecké rozhodnutie upustiť od prevádzky atómových elektrární a Nemecko české rozhodnutie dostavať jadrovú elektráreň Temelín.

"Rešpektujeme politické rozhodnutia našich krajín, obe majú záujem o vzájomný trh s elektrinou," povedala po rokovaní s Nečasom Merkelová. Výstavba ďalších dvoch blokov Temelínu nebude v bilaterálnych vzťahoch problém, zdôraznili obaja politici. "Sme pripravení podeliť sa o všetky informácie a usporiadať verejné diskusie, ktoré prebehnú na nemeckom území," povedal Nečas.

Ďalšou témou rozhovorov bol európsky fiškálny pakt, ktorým sa 25 členských krajín EÚ zaviazalo dodržiavať prísne rozpočtové pravidlá. Česko a Británia sa k dohode nepripojili.

Merkelová zdôraznila, že Berlín v tejto otázke nevyvíja tlak na Prahu. "
Nebola to pre nás kontroverzná téma," povedala kancelárka s tým, že dôležité sú rovnaké ciele a úzka spolupráca oboch krajín. "Aj keď Česká republika fiškálny pakt teraz nepodpísala, vieme, že si česká vláda necháva dvere otvorené," dodala Merkelová. Už predtým uviedla, že postoj ČR v tejto záležitosti nie je problematický, keďže nie je členom eurozóny.

Nečas nemeckú kancelárku uistil, že Česko fakticky plní požiadavky fiškálneho paktu, aj keď ho nepodpísalo. Má totiž veľký záujem na stabilnom eure a rovnako ako Nemecko presadzuje rozpočtovú zodpovednosť. "Sme presvedčení, že len posilnenie konkurencieschopnosti môže vyriešiť dlhové problémy," povedal Nečas.

Merkelová sa počas krátkej návštevy stretne aj s českým prezidentom Václavom Klausom. Pokým kancelárka podporuje vytvorenie politickej únie, Klaus je odporcom ďalšieho prehlbovania európskej integrácie. Merkelová bude pred odletom do Berlína ešte diskutovať so študentmi Karlovej univerzity o budúcej podobe Európy.