Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemci majú problém, na trh sa dostala čokoláda s ropnými látkami

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Testovací odborníci uviedli, že v niektorých produktoch našli vyše desať miligramov ropných látok na kilogram čokolády.

Düsseldorf 2. decembra (TASR) - V Nemecku sa v predvianočnom predaji objavili adventné kalendáre s čokoládkami, ktoré obsahujú stopy ropných látok a mali by byť stiahnuté z obchodov. Vyzval na to dnes minister pre ochranu spotrebiteľa v spolkovom štáte Severné Porýnie-Vestfálsko. Správu priniesla tlačová agentúra DPA.

Milióny Nemcov začali v sobotu podľa dávnej tradície odpočítavať na adventnom kalendári 24 dní, ktoré zostávajú do Vianoc. Sladkosti v kalendári z kartónu sú ukryté v "okienkach" za malými krytmi, ktoré treba deň za dňoch otvárať.

Tento zvyk však minulý týždeň narušila správa testovacích pracovníkov z úradu na ochranu spotrebiteľov, že čokoláda vstrebala maličké množstvá ropných látok, ktoré sa odparili z recyklovaného kartónu alebo z tlačiarenskej farby na kalendároch od určitých výrobcov.

Testovací odborníci uviedli, že v niektorých produktoch našli vyše desať miligramov ropných látok na kilogram čokolády.

Hoci zákony Európskej únie nestanovujú žiadne limity pre stopy týchto látok v čokoláde, minister pre ochranu spotrebiteľa spolkového štátu Severné Porýnie-Vestfálsko Johannes Remmel napísal list firmám vyrábajúcim sladkosti a vyzval ich, aby dobrovoľne stiahli z trhu kontaminované produkty.

Je "znepokojujúce", že testovací odborníci našli aromatické uhľovodíky, ktoré sú zrejme rakovinotvorné, uviedol minister v liste.

Hoci záležitosť nie je protizákonná, sladkosti by nemali predstavovať žiadne riziko, "najmä ak ich jedia predovšetkým deti," dodal minister.

Výrobcovia už skôr odmietli testovaciu metódu a vyhlásili, že neexistujú žiadne dôkazy, že čokoládky v adventných kalendároch ohrozujú zdravie. Predstavitelia nemeckého združenia cukrovinkárskeho priemyslu uviedli, že nie je dokázané, že uvedené látky spôsobujú rakovinu, ale ani to nemožno vylúčiť.