Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Nemecká armáda ukončila svoju misiu v Mali

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V rámci misie MINUSMA pôsobilo v Mali takmer 1000 nemeckých vojakov.

Gao/Berlín 12. decembra (TASR) — Vojaci nemeckej armády (Bundeswehr) po viac ako desaťročí ukončili svoje pôsobenie v západoafrickom štáte Mali, kam boli vyslaní v rámci misie OSN MINUSMA. Posledných 142 vojakov je na ceste do senegalskej metropoly Dakar a v piatok pristanú na leteckej základni Wunstorf v Dolnom Sasku. Oznámilo to v utorok operačné velenie, informovala agentúra DPA.

Išlo o druhé veľké nasadenie Bundeswehru mimo Európy po Afganistane. Počas neho zahynuli v roku 2017 dvaja nemeckí piloti pri havárii vrtuľníka a v roku 2021 utrpelo pri samovražednom útoku zranenia 12 nemeckých vojakov. Za desať rokov sa v misii MINUSMA vystriedalo okolo 20.000 nemeckých vojakov.

Vojenská vláda Mali v polovici júna vyzvala na stiahnutie všetkých približne 12.000 príslušníkov mierových síl OSN a zároveň zintenzívnila spoluprácu s Ruskom. Minister zahraničných vecí Abdoulaye Diop mierové sily obvinil, že sa stali "súčasťou problému" miesto toho, aby primerane reagovali na bezpečnostnú situáciu.

V správe OSN zverejnenej v máji sa píše, že pri operáciách malijských vojakov a predpokladaných ruských žoldnierov z Vagnerovej skupiny prišli minulý rok v Mali o život stovky civilistov. Bezpečnostná rada OSN následne iniciovala ukončenie misie v tejto krajine.

V rámci misie MINUSMA pôsobilo v Mali takmer 1000 nemeckých vojakov. Ich sťahovanie trvalo niekoľko mesiacov. Skomplikoval ho vojenský prevrat v susednom Nigeri, v dôsledku ktorého došlo aj k zhoršeniu dovtedy dobrých nemecko-malijských vzťahov.