Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecká kancelárka Angela Merkelová má 65 rokov

Nemecká kancelárka Angela Merkelová si prezerá kyticu kvetov, ktorú dostala k narodeninán pred začiatkom zasadnutia vlády v Berlíne 17. júla 2019. Foto: TASR/AP

S politickou kariérou začala Angela Merkelová hneď po páde železnej opony. V decembri 1989 vstúpila do novovzniknutej strany Demokratický vzostup (Demokratischen Aufbruch).

Berlín 17. júla (TASR) – Stala sa prvou ženou, ktorá nastúpila do úradu spolkového kancelára. Často býva označovaná aj ako faktická líderka Európskej únie a média ju viackrát vyhlásili za najmocnejšiu ženu sveta. Nemecká kancelárka Angela Merkelová bude mať v stredu 17. júla 65 rokov.

Angela Dorothea Merkelová, rodená Kasnerová, sa narodila 17. júla 1954 v Hamburgu vo vtedajšom Západnom Nemecku ako prvé dieťa evanjelického farára. Matka bola učiteľka latinčiny a angličtiny. Niekoľko týždňov po jej narodení sa rodina presťahovala do Východného Nemecka – do dediny Quitzow v Brandenbursku, kde jej otec prijal nové miesto farára.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vľavo) a francúzsky exprezident Francois Hollande, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Od roku 1957 vyrastala s dvoma mladšími súrodencami, Marcusom a Irene, v mestečku Templin na severe Brandenburska. Ako sama hovorí, jej detstvo formovali kresťanské hodnoty a kozmopolitizmus jej rodiny.

Vychodila základnú i strednú školu v Templine, kde v roku 1973 zmaturovala na samé jednotky. Angela Merkelová hovorí plynule po anglicky a veľmi dobre vie po rusky. Ako študentka strednej školy vyhrala olympiádu z ruského jazyka. Už na strednej škole sa rozhodla, že pôjde študovať fyziku na Univerzitu Karla Marxa v Lipsku. Ešte na vysokej škole sa v roku 1977 vydala za študenta chémie Ulricha Merkela, s ktorým sa rozišla v roku 1982. Druhý raz sa vydala v roku 1998 za univerzitného profesora chémie Joachima Sauera.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Po ukončení štúdií na lipskej univerzite v roku 1978 začala pôsobiť ako vedecká pracovníčka na Inštitúte fyzikálnej chémie Akadémie vied Nemeckej demokratickej republiky (NDR) v odbore kvantová chémia. Niektoré vedecké práce dokončovala Angela Merkelová aj v Prahe, v Ústave organickej chémie a biochémie Československej akadémie vied. Tam sa totiž nachádzal počítač IBM, ktorým nebolo vybavené žiadne vedecké pracovisko v NDR.

Pápež František s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Merkelová odmietla spoluprácu s tajnou službou NDR (Stasi), ktorá jej bola ponúknutá po získaní univerzitného diplomu v roku 1978. V zložke, ktorú o nej tajná polícia viedla, je zaznamenaný jej kritický postoj voči komunistickému režimu a súhlas s činnosťou poľského opozičného odborového hnutia Solidarita.

Robert Fico a Angela Merkelová, archívna snímka.
Foto: TASR/Michal Svítok


S politickou kariérou začala Angela Merkelová hneď po páde železnej opony. V decembri 1989 vstúpila do novovzniknutej strany Demokratický vzostup (Demokratischen Aufbruch). Táto strana sa v roku 1990 zlúčila s Kresťanskodemokratickou úniou (CDU) a Merkelová sa stala jej členkou. Po zjednotení Nemecka a voľbách do Spolkového snemu (Bundestagu), ktoré sa konali 2. decembra 1990, zasadla prvý raz do poslaneckých lavíc.

Angela Merkelová sa stretla s detskými spevákmi kolied vo svojom berlínskom úrade, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Bol to práve kancelár Helmut Kohl, ktorý si všimol mladú východonemeckú političku a výrazne prispel k jej vzostupu do najvyšších poschodí politiky. "Moje malé dievčatko", ako zvykol Angelu Merkelovú nazývať, povolal do vlády a od januára 1991 bola ministerkou pre ženy a mládež. V ďalšej vláde Helmuta Kohla sa potom stala ministerkou ochrany životného prostredia, prírody a bezpečnosti jadrových reaktorov (1994-1998).

Ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Koncom roka 1999 prepukla v Nemecku aféra s darmi pre CDU. Vtedajší čestný predseda kresťanských demokratov Helmut Kohl oznámil, že počas svojho pôsobenia vo funkcii spolkového kancelára porušil zákon o daroch politickým stranám a v rokoch 1993-1998 získal pre CDU nezákonne financie vo výške od 1,5 milióna do dvoch miliónov mariek. Mená darcov však neprezradil s tým, že im dal slovo, že ich zachová v anonymite.

Na archívnej snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová a exprezident SR Andrej Kiska počas slávnostného prijatia v Prezidentskom paláci v Bratislave.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Generálna tajomníčka CDU Angela Merkelová sa od Kohla odvrátila, tvrdo ho kritizovala a v otvorenom liste vyzvala členov strany, aby sa od svojho čestného predsedu dištancovali. Niekoľko mesiacov potom - v apríli 2000 - sa stala Angela Merkelová predsedníčkou CDU. Na tomto poste zotrvala až do 7. decembra 2018, keď ju vystriedala dovtedajšia generálna tajomníčka CDU Annegret Krampová-Karenbauerová.

Maďarský premiér Viktor Orbán víta nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú pred budovou parlamentu 2. februára 2015 v Budapešti, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Angela Merkelová po odchode z najvyššej straníckej funkcie vyhlásila, že by chcela na poste šéfky spolkovej vlády zostať až do konca volebného obdobia v roku 2021. A tiež že po skončení funkčného obdobia sa už nebude uchádzať ani o post nemeckej kancelárky, ktorý zastáva od 22. novembra 2005. Ak by zotrvala až do roku 2021, v dĺžke vládnutia by vyrovnala doterajší rekord svojho mentora Helmuta Kohla, ktorý stál na čele nemeckej vlády 16 rokov.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa rozprávajú na neformálnom summite Európskej únie v rumunskom meste Sibiu 9. mája 2019, archívna snímka.
Foto: TASR/AP



Angela Merkelová býva často označovaná aj ako faktická líderka Európskej únie. "Posilňovať Európu znamená posilňovať Nemecko. Som hlboko presvedčená o tom, že dobrú budúcnosť má naša krajina len v silnej Európe," vyhlásila Merkelová, ktorú časopis Forbes viackrát vyhlásil za najmocnejšiu ženu sveta a v roku 2005 získala ocenenie Osobnosť roka časopisu Time ako "vytrvalá morálna vodkyňa".

V poslednom období sa objavujú obavy o zdravie Angely Merkelovej, a to v súvislosti s tým, že v priebehu oficiálnych podujatí sa počas júna uplynulého mesiaca začala tri razy mimovoľne triasť. Či má zdravotné problémy, nie je známe, pretože v Nemecku podlieha zverejňovanie takýchto informácií prísnym pravidlám. Samotná kancelárka minulý týždeň na tlačovej konferencii v Berlíne ubezpečovala verejnosť: "Darí sa mi veľmi dobre a nemusíte si robiť žiadne starosti."