Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Nemecká polícia obnovila zdĺhavé pátranie po bývalých teroristoch RAF

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia momentálne analyzujú tisíce stôp a novonájdených predmetov, ktoré by ich mohli správne nasmerovať.

Hanover 30. marca (TASR) - Nemecká polícia je pripravená pokračovať v zdĺhavom pátraní a chytiť Burkharda Garwega a Ernsta-Volkera Stauba, dvoch bývalých členov ultraľavicovej teroristickej skupiny Frakcia Červenej armády (RAF). TASR informuje podľa správy agentúry DPA. Ich kolegyňu Danielu Kletteovú zadržali 26. februára v jej byte v Berlíne, kde dlhé roky žila pod falošnou identitou.

Polícia je pri pátraní po oboch mužoch "trpezlivá a vytrvalá", povedal v sobotu pre DPA šéf kriminálneho úradu vyšetrovanie v Dolnom Sasku Friedo de Vries.

"Sme odhodlaní zatknúť pána Garwega a tiež pána Stauba," povedal. "Neviem si predstaviť, že tí dvaja si práve teraz niekde žijú v pokoji," povedal. Vyšetrovatelia momentálne analyzujú tisíce stôp a novonájdených predmetov, ktoré by ich mohli správne nasmerovať.

Garweg a Staub boli podobne ako Kletteová tzv. treťou generáciou RAF. Skupina bola známa aj ako gang Baader-Meinhofová. Jej zakladateľmi boli v roku 1968 krajne ľavicoví extrémisti Andreas Baader, Gudrun Ensslinová a Ulrike Meinhofová.

RAF organizovala teroristické útoky a únosy v bývalej Nemeckej spolkovej republike najmä v 70. a 80. rokoch s cieľom zničiť kapitalistický spoločenský poriadok. Zamerala sa na popredných podnikateľov a predstaviteľov štátu, pričom sa jej pripisuje 33 vrážd. V roku 1998 sa vyhlásila za rozpustenú.