Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Búrka Fabienne spôsobila v Nemecku problémy v doprave. Aj zabíjala

Materiálne škody po vyčíňaní búrky s prezývkou Fabienne v meste Stollberg v nemeckej spolkovej krajine Sasko v nedeľu 23. septembra 2018. Foto: TASR/AP

Desaťtisíce domácností zostali bez elektrického prúdu, pretože padajúce konáre poškodili vedenie.

Berlín 24. septembra (TASR) - Územie Nemecka zasiahla v nedeľu neskoro večer po niekoľkých mesiacoch sucha búrka, ktorá si vyžiadala najmenej jeden ľudský život a prerušenie dopravy v mnohých kútoch krajiny. Búrka s prezývkou Fabienne postihla najmä južnú a západnú časť Nemecka, informuje agentúra DPA.

Varovania úradov prišli približne o pol ôsmej večer na gastronomickom podujatí Oktoberfest, kde milovníkom piva po tom, ako sa zdvihol vietor, odporučili, aby sa premiestnili pod prístrešia. Mnohí však upozornenia ignorovali alebo odchádzali domov pešo. Desaťtisíce domácností zostali bez elektrického prúdu, pretože padajúce konáre poškodili vedenie.

Následkom prírodného živlu došlo aj k narušeniu dopravy. Stáť zostalo niekoľko medzinárodných nočných vlakových spojov. Letisko vo Frankfurte nad Mohanom muselo medzi šiestou a ôsmou hodinou večer pre silný vietor zrušiť desiatky letov. Mnohé cesty sa stali vzhľadom na zrážky neprejazdnými alebo nebezpečnými.

Búrka Fabienne tiež poškodila strechy viacerých domov. Úrady dosiaľ hlásila iba jedinú obeť - staršia žena zomrela v kempingu pri meste Bamberg po tom, ako na ňu spadol strom.